< Попередня новина

Таїна народження лісів
25.06.2020 15:26 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба підприємства

Магія «зеленого багатства» нашого краю не може не вражати. Насамперед, своєю природною унікальністю, величністю лісового храму, неповторним біологічним різноманіттям. І навіть не віриться, що спершу причиною тому була рука лісівника, яка, дбайливо посадивши у землю тендітний паросток, дала початок отому лісовому дару для нащадків — неповторних смарагдів дібров і борів.
Щороку завдяки нелегкій і копіткій праці творців цієї краси, яка далека від поезії, проте не терпить черствої душі, більшає площа зелених насаджень.
— Весна цього року видалась не тільки рання, а й суперечлива та неоднозначна. До всього додалась ще й пандемія коронавірусу. Однак життя не стоїть на місці, тим більше — лісове господарство. Лісівники за будь-яких умов продовжують створювати нові ліси. Трудитись цього року довелось в умовах загальнодержавного карантину. Тож висаджували лісові культури, дотримуючись усіх протиепідемічних правил та рекомендацій, — розповідає про особливості цьогорічної кампанії з лісовідновлення та лісорозведення головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Олександр Заблоцький.
— Також цього року усі роботи із висаджування лісу, у зв’язку з карантинними обмеженнями, відбувались без учнівської молоді, громадськості, які зазвичай беруть активну участь у лісівничих акціях із створення лісів. Попри те, весь обсяг робіт і планів виконано. Сприятливі погодні умови дозволили розпочати садіння лісу у ранні терміни. Частково використано саджанці із закритою кореневою системою, що сприяє кращій приживлюваності рослин. Тож хочеться подякувати усім працівникам підприємства за сумлінну та нелегку роботу. Загалом цього року, починаючи з ранньої весни, за словами Олександра Васильовича, колектив ДП «Шепетівський лісгосп» на землях, наданих підприємству у постійне користування, провело лісовідновлення на площі 143 га. На землях, де раніше лісових насаджень не було, забезпечено лісорозведення на площі 15,7 гектара, чим збільшено площу лісових насаджень. Під це викорис¬тали колишні сінокоси, пасовища, ріллю, що не використовувалась за призначенням через низьку продуктивність. Крім того закладено 10,3 гектара плантацій новорічних ялинок і сосон. Для забезпечення планової приживлюваності доповнено 44 гектари лісових культур попередніх років створення.
Проведено підготовку грунту під лісові культури і лісорозведення на площі 68 гектарів і сприяння природному поновленню шляхом мінералізації верхнього шару грунту на площі 21 гектар.
Лісівники мають за мету створення корінних стійких деревостанів. А цього можна досягти лише при застосуванні комплексу науково-обгрунтованих лісокультурних заходів. — Важливим при створенні лісових культур є забезпечення відповідності між біологічними особливостями деревних порід і природно-кліматичними умовами. З цією метою для кожної лісокультурної ділянки обираємо головну породу, схему змішування, оптимальну густоту садіння.
Також обов’язковим є дотримання вимог сертифікації лісів «Forest Stewardship Council» (FSC). Тому крім основних лісоутворюючих порід, як от сосна чи дуб звичайні, висаджуємо модрини, ялину європейську. А також практикуємо збагачення насаджень новинками — такими породами як дугласія, берека, горіх чорний та інші, які є «екзотами» для наших лісів, проте мають велику господарську цінність.
Варто зауважити, що підвищення якості лісовідновлювальних робіт шепетівські лісівники досягають й шляхом підвищення механізації основних процесів. Тут себе добре зарекомендувало застосування на практиці своєрідного «ноу-хау» — мульчера. Шепетівський лісгосп став одним із перших підприємств галузі, у якому запроваджено цей агрегат для підвищення ефективності проведення догляду за лісовими культурами і проведення доглядових заходів на ділянках молодих насаджень до 20 років. Цей механізм дозволяє мінімізувати час робіт, підвищити продуктивність праці та якість виконання лісокультурних заходів.
Як зауважує головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Олександр Заблоцький, ліс починається з насінини. Тож у процесі створення лісів велика роль приділяється якості лісового насіння та вирощуванню посадового матеріалу у розсадниках. Відтак, для забезпечення потреб лісгоспу у посадковому матеріалі цього року було заготовлено 250 кілограмів насіння сосни звичайної, якого для потреб підприємства і для реалізації іншим господарствам вистачить.
А плекається посадковий матеріал у розсадниках Климентовицького, Кам’янківського, Романівського, Полонського та Мальованського лісництв, чим повністю забезпечується потреба для створення лісових культур.
Надлишок посадкового матеріалу підприємство реалізувало для інших лісових господарств, а це загалом 68 тисяч сіянців на суму 51,4 тисячі гривень. Також реалізовано декоративний посадковий матеріал на суму 14,7 тисячі гривень.
Кожне цьогорічне насадження, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це черговий цінний вклад у зелену скарбницю краю, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначиться через десятки років.
Володимир НИТКА.

Поширити новину