< Попередня новина

Володимир Сасюк: «У нас працюють віддані лісівничій справі люди»
17.09.2021 10:20 - давність новини: 3 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Володимир НИТКА. Газета "Шепетівський вісник"

Ліс — це не лише зелена скарбниця здоров’я і багатств природи. Без нього сьогодні взагалі не можливе майбутнє людства. Адже ліс — це життя самої планети. Така висока місія зеленого дива, а на лісівників покладена відповідальна і благородна справа: вирощувати й оберігати ліс — одну з найголовніших цінностей нашої держави, живу спадщину для майбутніх поколінь.
Це прекрасно усвідомлюють та підтверджують своєю працею трудівники державного підприємства «Шепетівське лісове господарство». Й глибокої пошани заслуговують за те, що усі свої сили, енергію, час і душу вони віддають лісівничій справі, бережуть і примножують лісові багатства нашого краю, завжди пам’ятаючи про своє високе покликання — залишати нащадкам облагороджену лісами землю.
Лісові угіддя нашого краю плекані не одним поколінням подвижників, які примножували трудову славу лісгоспу. І нині його сучасний, динамічний розвиток позначений багатим історичним «шармом». Адже його терени 90 років тому дали початок Шепетівському головному лісництву, яке об’єднувало за сьогоднішніми мірками ліси виробничих структур півночі Хмельниччини, а як на наш час, то, власне, і нашого сучасного району.
А згодом, після чергової реорганізації у 1936 році, було створено й Шепетівський лісгосп. До слова, з того часу він з лісогосподарської структури з великою часткою фізичної праці перетворився у підприємство з сучасним високотехнологічним виробництвом.
Сьогодні важко й уявити, що сокира, дворучна і лучкова пилки в ті часи були основним знаряддям праці лісорубів лісгоспу. За спогадами ветеранів лісгоспу, заготовлену лісопродукцію вивозили кіньми та волами. Лише з шістдесятих років минулого століття на рубках головного користування почали застосовувати бензопили…
ДП «Шепетівський лісгосп» сьогодні – це підприємство, яке має сучасну й потужну матеріально-виробничу базу, впровад¬жує перспективні методи господарювання, успішно протистоїть викликам ринку й динамічно розвивається за європейськими стандартами.
І виплекані невтомними руками працівників та працівниць за час його славного 85-ліття діброви й соснові бори крізь плин часу шумлять так само молодо й потужно, єднаючи наш край із небесною блакиттю й золотавим Сонцем. Адже створені творчою працею, мрією й вірою у краще. І сьогодні доля лісів залежить від господарської діяльності лісівників, їхнього досвіду та раціонального використання кожного гектара лісових угідь.

— Ми працюємо не тільки на сьогодення, а й на майбутнє — для наших нащадків. Нині перед нами стоять непрості завдання — збільшення площі нових лісів, захист їх від пожеж, шкідників та хвороб, еколого-просвітницька робота серед учнівської молоді, підтримка шкільних лісництв, розширення співпраці з підприємцями при виконанні лісогосподарських робіт, запровад¬ження європейського досвіду ведення лісового господарства. Тому ми повинні самовіддано працювати на своїх робочих місцях, виконувати завдання, які поставлені перед нами Президентом і урядом України, берегти і примножувати зелене багатство нашої держави, раціонально та ощадно використовувати зароб¬лені кошти, запроваджувати режим економії енергетичних ресурсів, — говорить про здобутки колективу директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк. — Покликання лісівників не з легких. Вони мають чимало обов’язків, які сумлінно виконують. Випадкові люди не витримують напруги, зате залюблені у лісову справу трудівники працюють на совість, досягаючи високих виробничих показників.

Тож до свого професійного свята і свята свого підприємства колектив нашого лісгоспу підійшов з вагомими трудовими досягненнями. У повному обсязі виконаний весь комплекс лісогосподарських робіт. Зокрема, наші працівники у поточному році провели лісовідновлення на площі 73,1 га. Доповнення лісових культур здійснено у держфонді на 81 га, а також проведено доглядів за лісовими культурами на площі 542 га. У лісових розсадниках, площі яких займають більше 20 га, щороку вирощується майже 1 млн. штук сіянців та саджанців. Що й казати, справа ця не дешева, але дає змогу повністю забезпечити себе власним посадковим матеріалом.

Щороку наші працівники заготовляють понад 5 тонн насіння деревних та чагарникових порід. Для покращення насіннєвого матеріалу закладені постійні лісонасіннєві ділянки основних лісоутворюючих порід. Більша частина посадкового матеріалу вирощується на базовому розсаднику в Климентовицькому лісництві, також є розсадники у Полонському, Понінківському, Кам’янківському, Мальованському, Романівському лісництвах. Дотримуючись традиційних методів лісовідновлення, запроваджуємо і сучасні технології. Так, до прикладу, практикуємо висаджування та вирощування сіянців лісових порід дерев із закритою кореневою системою. На практиці ми перевірили та переконалися, що за цим методом майбутнє — полегшується праця лісівників, а ще — відчутна економія коштів підприємств.

В умовах глобального потепління, масового всихання лісів шепетівські лісівники досить успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід. Вони разом із владними структурами, територіальними громадами нині вирішують актуальне питання реалізації у сфері державної екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України».

 — Щоб виплекати ліс від висаджування аж до стиглого, необхідно постійно вкладати у нього значні кошти — на проведення рубок догляду в молодняках, для лісокультурних робіт, для боротьби із хворобами, пожежами, на охорону лісу. Тільки за 7 місяців цього року на ці роботи було витрачено понад 59,5 млн. грн. власних коштів, — продовжує Володимир Михайлович. — Ми постійно працюємо над оновленням лісозаготівельної техніки: трелювальних та транспортних тракторів, лісовозних автомобілів, сучасних бензопил, кущорізів; комп’ютерної техніки для ведення електронного обліку деревини та іншої необхідної техніки і запчастин до неї. Це далеко не повний перелік зроб¬леного, адже постійно працюємо над оновленням. За півріччя на це було спрямовано майже 3,7 млн. грн.

Також з початку року заготовлено 50,6 тис. кубометрів ліквідної деревини, у тому числі: від рубок головного користування — 19 тис. кубометрів, від рубок формування та оздоровлення лісів — 31,6 тис. кубометрів.

Одним із головних завдань на майбутнє, ми вважаємо, є задоволення виробничих потреб вітчизняного виробника. За 8 місяців цього року реалізація продукції на внутрішньому ринку зросла у 1,5 рази порівняно з відповідним періодом минулого року і склала майже 87,6 млн. грн. (94,8 відсотка від загальної суми реалізації).

Варто зазначити, що наше підприємство протягом останніх років повністю та своєчасно розраховується з державою щодо податкових зобов’язань. За 8 місяців 2021 року нами сплачено до зведеного бюджету податків та зборів на суму 30,6 млн. грн., а єдиного соціального внеску — 8,5 млн. грн.

Останніми роками лісгосп багато робить для створення мережі сучасних зон відпочинку у мальовничих лісових куточках уздовж автотрас, де є місця для дозвілля і дорослим, і дітям — на спеціально створених дитячих майданчиках, зокрема, у Кам’янківському, Романівському, Мальованському та Полонському лісництвах. Одним із важливих завдань для підприємства є й підготовка майбутніх кадрів. Нині на базі підприємства функціонують 12 шкільних лісництв, у яких учням прищеплюються основи лісівничої справи, насінництва, таксації. Крім того тут дітей вчать любити ліс.

Справа плекання зелених скарбів — не з легких, тому в лісгоспі залишаються працювати лише віддані своїй справі люди, покликані лісом. Тож у колективі є багато трудових династій, справжніх фанатів лісової справи. І підприємство усіляко підтримує членів своєї великої лісівничої родини. Так, згідно з колективним договором, працівники лісгоспу користуються пільгами. Підсумки виконання умов колективного договору свідчать про порозуміння між апаратом управління лісгоспу та профспілковим комітетом.

Пріоритетними для лісівників є підтримка культурно-масової, фізкультурної роботи та оздоровлення працівників, на що підприємство загалом виділило 223 тис. грн.

Так, воно оздоровлювало своїх працівників у санаторно-курортних закладах, організувало за власні кошти три туристичні подорожі за маршрутом Шепетівка – Кам’янець-Подільський – Хотин, а також у Карпати, відпочинкові заходи для дітей лісівників. Пенсіонерам надається допомога на здешевлення опалення, матеріальна допомога за заявами та з нагоди визначних дат тощо. Зокрема, до Дня працівника лісу усім пенсіонерам підприємства надано грошову допомогу у розмірі 1500 гривень для кожного.

— Наявність кваліфікованого персоналу — основа успішної роботи будь-якого підприємства. Вислів «кадри вирішують усе» нині дуже актуальний для лісової галузі, зокрема і для нас. Для отримання від працівників максимальної віддачі підприємство мотивує їх. Також посилюємо соціальний захист, заохочуємо професійне зростання, постійно підтримуємо сприятливий та позитивний настрій у колективі.

Наші лісівники є активними учасниками форумів, семінарів, нарад на державному та міжнародному рівні. Тому запровад¬жуємо світовий досвід ведення лісового господарства на високопрофесійному рівні, — каже Володимир Сасюк, директор ДП «Шепетівський лісгосп». — Говорячи сьогодні про наш колектив, його здобутки та людей, радісно стає на душі. Адже бачиш, що люди працюють, прагнуть зробити усе можливе, аби ліси, діброви, гаї радували око ще довгі віки.

Тож, шановні колеги, від усього серця вітаю вас з Днем працівника лісу! Здоров’я, миру, щастя й добробуту вам і вашим родинам! Вітаю й ветеранів, які зберегли, примножили й передали нам лісові багатства нашого краю! Нехай праця у лісі завжди приносить нам радість, добробут, наснагу і гордість! Щиро дякую усім за сумлінну та професійну роботу. Глибоко переконаний, що кожен і надалі докладатиме свій розум, нев¬томність рук, щоб зробити ще прекраснішим рідний Шепетівський край та зміцнити нашу державу.

Поширити новину