< Попередня новина

Бережіть ліси від пожеж
16.07.2018 16:33 - давність новини: 6 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ

Щороку лісові пожежі завдають непоправних збитків природі й державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на спекотний літній період. У пору масового дозрівання чорниць, а то й просто у вихідні та святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання осередків вогню.

За кілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати — їх рахунок може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають фауні — гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки.

Крім того, лісові пожежі часто наближаються до сільськогосподарських угідь і тоді стають загрозою не лише житловим будинкам, а й несуть серйозну небезпеку для життя людей. Причому приборкати такі пожежі дуже складно.

На жаль, далеко не всі громадяни вважають за необхідне дотримуватися правил поведінки й часто забувають, що спекотної пори навіть необережно викинутий сірник може стати причиною великої пожежі.

Ліс гостинно зустрічає усіх, хто шукає у ньому відпочинку, проте він вимагає дбайливого ставленнядо себе. Розумне користування дарами природи — невід’ємне право людини.Тож збираючи у лісі ягоди чи перебуваючи на відпочинку, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки.

Відповідно до вимог Правил пожежної безпеки у лісах України, які є обов’язковими для виконання усіма підприємствами, установами, організаціями  і громадянами, які з будь-яких причин перебувають у лісі, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

— розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

— заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

— відвідування громадянами хвойних насаджень при п’ятому класі пожежної небезпеки (надзвичайної небезпеки) за умовами погоди;

— палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;

— викидати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо.

Окрім цього, підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їхньої діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

— випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо наближені до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські підпали);

— звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо;

— здійснювати у лісі без узгодження з постійними лісокористувачами роботи з використанням вибухових та інших горючих речовин.

На території лісового фонду розкладати багаття дозволяється на спеціально обладнаних ділянках зон і місць відпочинку. Перш ніж розкласти вогонь на галявині, у визначеному для цього місці, знімають дернину і відносять її вбік. На галявині виривають суху траву.

Якщо ґрунт торфянистий, то розводити багаття категорично забороняється, бо це може призвести до підземної пожежі. Коли потреба у вогні зникає, його гасять, заливаючи водою або закидаючи землею, а дернину кладуть на місце.

Щоб запобігти лісовим пожежам, працівники державного підприємства «Шепетівське лісове господарство» проводять заплановані заходи із забезпечення протипожежного захисту лісів та миттєвої локалізації й ліквідації займання в разі їхнього виникнення.

Щороку працівники лісової охорони проводять підготовку до пожежонебезпечного періоду: розробляються та затверджуються оперативно-мобілізаційні плани на випадок виникнення великих лісових пожеж; прокладаються протипожежні розриви та мінералізовані смуги. Також проводиться масово-роз’яснювальна робота серед населення, встановлюються аншлаги та бігборди тощо.

З метою виявлення та притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил пожежної безпеки, створено бригади державної лісової охорони для патрулювання лісових масивів. Але, незважаючи на це, і місцеві жителі, і відпочивальники у більшості випадків необережно поводяться з вогнем, часто-густо розбивають шлагбауми, ламають аншлаги та бігборди, розпалюють багаття у недозволених місцях, розкидають сміття та відходи, свідомо створюють умови, що можуть стати лихом для лісу.

Порушення пожежної безпеки у лісах карається накладанням штрафу на громадян у розмірі від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а на службових осіб — від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів.

Побачивши недогоріле багаття чи лісову пожежу, негайно загасіть їх. Якщо самі не в змозі це зробити, то повідомте про пожежу в лісництво, лісгосп (телефон чергового ДП «Шепетівське лісове господарство» — 4-17-51), сільську раду, а також у службу порятунку «101».

Працівники ДП «Шепетівське лісове господарство» застерігають та просять співгромадян берегти ліс, обережно поводитися з вогнем у його межах, дотримуватись правил пожежної безпеки, навчати своїх дітей та внуків любити природу.

Пам’ятайте: пожежа у лісі – страшна біда! Адже за лічені години може згоріти все, що вирощувалося десятки років. Будьте обачними і відповідальними, бережіть багатство, яке дарує нам природа!

Будьте пильними, неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки у лісі. Адже охорона його від пожеж – моральний обов’язок кожного громадянина.

Поширити новину