< Попередня новина

Лісівники разом з громадскістю провели огляд прородно-заповідних насаджень.
28.01.2018 19:39 - давність новини: 6 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба підприємства

На виконання листа Державного агентства лісових ресурсів України та Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства з метою запобігання виникнення екологічної катастрофи в лісових масивах ДП «Шепетівський лісгосп» було проведено обстеження об’єктів природо-заповідного фонду (ПЗФ) на території підприємства з залученням фахівців лісозахисних підприємств, представників органів місцевої влади, громадських активісті, ЗМІ.
Під час обстеження було оглянуто лісові масиви ПЗФ Регіонального-ландшафтного парку «Мальованка» розташованого на території Мальованського та Полонського лісництв, участь в заході прийняли: завідуючий сектором інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської РДА Чмир Олександр Анатолійович, заступник голови громадської ради при Шепетівській РДА, голова відокремленого підрозділу м. Шепетівки та району Всеукраїнської спілки учасників АТО Дзюба Ігор Валерійович, головний спеціаліст відділу агропромислового сектору Шепетівської РДА Лопоцюк Валентина Прохорівна, начальник агропромислового розвитку Полонської РДА Комісарчук Сергій Васильович, заступник редактора газети «Шепетівський вісник» (м. Шепетівка) Нитка Володимир Васильович, редактор газети «Сьогодення громади» (м. Полонне) Безносюк Олена Олександрівна, редактор телеорганізації «Полонський ТВ-канал» (м. Полонне) Сизоненко Ольга Володимирівна, інженер-лісопатолог ДСЛП «Вінницялісозахист» Івацко Тамара Ігорівна, головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Заблоцький Олександр Васильович, провідний інженер ОЗЛ Маєвський Максим Михайлович, інженер лісових культур Кирильчук Анна Олександрівна, лісничий Мальованського лісництва Туракевич Сергій Миколайович, лісничий Полонського лісництва Будник Олег Вікторович.
Під час огляду насаджень інженер-лісопатолог Івацко Т.І. ознайомила учасників з біологією основних первинних шкідників лісу зокрема з верхівковим короїдом та показала на практиці, як виглядають пошкоджені дерева ІV, V, VI категорії всихання та пошкоджена деревина шкідниками.
В лісових насадженнях природо-заповідного фонду ДП «Шепетівський лісгосп», враховуючи загальну негативну тенденцію в лісах природної зони, відбувається гостре всихання соснових насаджень, основною причиною якого є розповсюдження та розмноження стовбурових шкідників, які в свою чергу являються носіями збудників дерева руйнівних грибів, життєдіяльність яких призводить до трахеомікозу хвойних насаджень.
Всихання переважно спостерігається в найбільш продуктивних середньовікових та пристигаючих соснових деревостанах, незалежно від типу лісорослинних умов, походження і повноти насадження.
У складі стовбурових шкідників провідне місце займає короїд верхівковий (Ips accuminatus) та короїд шестизубий (Ips sexdentatus). Короїд верхівковий має високі популяційні показники, які проявляють себе в ураженні стовбура по всьому вертикальному профілю й інтенсивному гілкопаді внаслідок додаткового живлення .
Ослаблені деревостани інтенсивно заселяються вторинними стовбуровими шкідниками. Значне поширення мають: лубоїд сосновий малий (Blastophagus minor), лубоїд сосновий великий (Blastophagus piniperda), рагій ребристий (Rhagium induisitor), златка синя соснова (Phaenops cyanea).
Процес всихання знаходиться в стадії активного розвитку. Максимальні розміри всихання сягають від 0,1 до 0,5 га. Збільшення площ відбувається за рахунок існуючих осередків всихання та утворення великої кількості нових похідних осередків.
Рубки оздоровлення в хвойних насадженнях потрібно проводити в найкоротший термін, щоб зменшити розповсюдження шкідників на сусідні насадження. 
Під час обстеження також були оглянуті ділянки насаджень в яких вже були проведені заходи з поліпшення санітарного стану.
Всі присутні мали можливість переконатися, що працівники лісової охорони професійно та кваліфіковано підходять до збереження задовільного санітарного стану в лісових насадженнях ДП «Шепетівський лісгосп» та відбирають в рубки лише дерева, що відносяться до ІV-VI-ої категорії стану пошкодження шкідниками.

Поширити новину