< Попередня новина

На колегії Держлісагентства розглянуто питання використання деревини
1.08.2019 14:03 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Держлісагентства

Ситуація, яка склалась на світових ринках необробленої деревини та продукції її переробки негативно позначається на діяльності  лісогосподарських підприємств галузі, в наслідок чого спостерігається падіння основних виробничих показників у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це йшлося на виїзному засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України, яке відбулася на Рівненщині.
Так, за 6 місяців чистий дохід від реалізації продукції становить майже 7,6 мільярда гривень, і у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшився на 7%, або на понад 500 мільйонів гривень.
За 6 місяців заготовлено біля 6,9 млн кбм деревини, що на 550 тис. кбм менше аналогічного періоду минулого року.
У зв’язку з переходом з 1 січня на гармонізовані з європейськими вимоги до якості на необроблену деревину, вихід ділової деревини збільшився на 12%.
Лісогосподарські підприємства активно залучають до виконання робіт суб’єктів приватного сектору економіки. За перше півріччя найманими бригадами заготовлено 5 млн кбм деревини, що становить 72%.
За 6 місяців поточного року використано понад 7 млн кбм деревини, в тому числі поставлено на внутрішній ринок у круглому вигляді 5,8  млн кбм на загальну суму близько 5,8 млрд грн, що відповідно на 292 тис. кбм менше по кубомасі, та на 526,2 млн грн менше ніж у минулому році.
На власну переробку направлено 1 млн 83 тис. кбм деревини.
На експорт не поставлено жодного кубометра деревини в необробленому вигляді. Лісогосподарські підприємства вже понад рік не здійснюють реалізацію дров’яної деревини, яка дозволена до експорту, за кордон. Адже з 18 липня 2018 року, у відповідності до телеграми Укрзалізниці, не надаються вагони під завантаження у напрямку кордонів.
Залишки деревини на складах лісогосподарських підприємств складають майже один мільйон кубічних метрів, з яких 70% - дров’яна деревина.
Накопичення дров’яної деревини пов’язано з відсутністю попиту на внутрішньому ринку та забороною здійснення експорту. На сьогодні цю проблему визнають навіть виробники плитних матеріалів. Асоціація «Меблідеревпром» вже двічі зверталась до Кабінету Міністрів України з проханням відкрити кордон для дров.
Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар у коментарі для ЗМІ зазначив, що питання деревообробки потрібно розділити на дві частини. «Є деревообробка, якою займаються приватні деревообробні підприємства, і є деревообробка в державних лісогосподарських підприємствах», - сказав він.
Щодо приватного сектору, то на Рівненщині є потужні підприємства, які є флагманами деревопереробкив Україні. На сьогодні ці підприємства забезпечують не лише сплату податків до бюджету та зайнятість населення, а й впроваджують нові технології в переробці деревини.
«З іншого боку, в нас є багато сировини, яка не переробляється приватними деревообробними підприємствами, і вона не реалізовується. Це тонкомірна деревина, інші види низькосортної деревини. І тому переробку такої сировини беруть на себе державні лісогосподарські підприємства. На Рівненщині вона теж розвивається. Ми маємо приклади запровадження нових технологій в Соснівському лісгоспі, та інших лісгоспах. На Рівненщині є усвідомлення необхідності розвитку сегменту цього сектору, є позитивні приклади – це приємно», - підкреслив Володимир Бондар.
Загалом, за його словами, в Україні потрібно поглиблювати деревообробку. «Зараз, на мою думку, ми вживаємо неефективні методи на кшталт заборон. Заборона не призводить ні до чого позитивного сама по собі. Потрібно застосовувати методи стимулювання розвитку деревообробки, застосовувати економічні заходи, так як це в інших країнах», - сказав заступник Голови Держлісагентства.
Він пояснив, що наразі круглий ліс не експортується, натомість вивозиться просто розпиляна на дошку деревина. Всі інші країни виробляють кінцевий продукт – меблі та інші вироби, які мають серйозну вартість, створюють додаткові робочі місця та ін.
«Вважаю, що Україна також має стимулювати розвиток глибокої переробки, розвиток дерев’яного домобудування. І в наслідок цього поліпшувати якість життя українців та розвивати галузь, збільшувати податкові надходження. Але не обкладаючи великими податками лісгоспи, а навпаки створити такі умови, щоб переробка поглиблювалась», - зазначив Володимир Бондар. 
Окрім того, заступник Голови відомства підкреслив, що найбільшою проблемою всього Поліського регіону є питання змін клімату і проблема всихання лісів.
«Вирішувати її достатньо складно силами лише лісівників. Ми очікуємо, що урядові структури, і новий Парламент приймуть необхідні законодавчі та нормативні зміни, які б давали нам можливість ефективніше боротися з цією проблемою. Так, як це є в наших білоруських, польських, німецьких колег. Ми очікуємо, що будуть прийняті і рішення щодо бюджетного фінансування. І лісівники зможуть нарешті більш ефективно працювати. Все, що ми можемо, в рамках діючого законодавства, ми робимо. Ми сподіваємося також і на розуміння суспільства, громадських активістів, екологів. Тому що проблема всихання лісів є глобальною. Заходи, які застосовують лісівники – вони є виправданими і потрібними. І коли замість загиблого лісу буде через декілька років рости молодий ліс, думаю, від цього виграють всі», - наголосив Володимир Бондар.

Поширити новину