< Попередня новина

Особливості мисливського сезону.
31.10.2019 09:29 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба підприємства

В угіддях державного лісового фонду полювання на копитних тварин та хутрових звірів розпочнеться на два тижні пізніше його офіційного старту – з 16 листопада. 
Лісові угіддя Шепетівщини багаті на дари природи і дичину, тож у цю погідну осінню пору приваблюють численних любителів і «тихого» полювання і манять до себе чи не з усієї України й тих, хто прагне добути куди серйознішого трофея, «під димок» мисливської зброї. Й це у свою чергу спричинило певні корективи щодо початку сезону полювання на копитних тварин та хутрових звірів на теренах державного лісового фонду.
- Дійсно, аномально тепла для цієї пори року погода сприяє частому відвідуванню лісових угідь мешканцями. Особливо останнім часом побільшало грибників. Тож, зважаючи на цей фактор, а також на необхідність дотримання правил техніки безпеки при проведенні полювання, Хмельницьким обласним управлінням лісового і мисливського господарства рекомендовано не проводити полювання на території лісових мисливських угідь, наданих у користування держлісгоспам до встановлення належних умов щодо цього. Адже, відповідно діючого законодавства, саме користувач мисливських угідь несе персональну відповідальність за безпеку й додержання встановлених правил та норм здійснення полювання. – коментує особливості цьогорічного сезону полювання мисливствознавець Шепетівського району Вадим Ситарук. – 
Тому згідно наказу по ДП «Шепетівський лісгосп» (від 24 жовтня, №204) «Про перенесення строків полювання» сезон добування мисливцями копитних та хутрових звірів в угіддях державного лісового фонду стартуватиме на два тижні пізніше – 16 листопада.
У той же час у мисливських угіддях УТМР (загалом по району) він розпочнеться, як і було оголошено – 2 листопада.
Як повідомив Вадим Іванович, наказом по державному підприємству «Шепетівське лісове господарство» встановлено наступні строки щодо полювання на хутрових та копитних тварин.
Так, в мисливських угіддях держлісгоспу відкриється колективне та облавне полювання на диких парнокопитних тварин, як було зазначено, з 16 листопада до 31 грудня включно.
Щодо індивідуальне полювання на копитних, то на самця козулі, самця і самок кабана та молодняк зазначених видів воно триватиме по 31 грудня 2019 року включно.
Колективне та облавне полювання на диких копитних тварин триватиме по 29 грудня 2019 року включно. На самців кабана та його молодняк, здатний до самостійного існування – по 26 січня 2020 року включно.
На зайця-русака, лисицю, єнотоподібного собаку, а також на бобра – по 26 січня 2020 року включно.
Цим же наказом встановлено, що днями полювання є: на копитних при індивідуальному полюванні - усі дні тижня, а при колективному та облавному полюванні – субота та неділя; на хутрових – субота та неділя. Обмежень для відстрілу вовків, лисиць та єнотоподібної собаки не існує, а от зайця за відстрільною карткою кожен мисливець може добути не більше одного на день. У держлісгоспі є в наявності ліцензії на козулю та кабана.
- Шановні мисливці, не забудьте і про відповідні документи. Вирушаючи на полювання треба мати при собі державне посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання, дозвіл на відстріл тварин (ліцензія або відстрільна картка) та дозвіл на носіння і зберігання зброї, при наявності мисливської собаки - паспорт на мисливську собаку, - зауважує мисливствознавець Шепетівського району Вадим Ситарук. - 
Також хочу нагадати, що зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.
Отже, щоб встигнути підготуватися до полювання, звертаємося до всіх мисливців області з проханням – перевірте свої документи, переконайтеся, що вони чинні, обміняйте завчасно щорічну контрольну картку.
При придбанні відстрільної картки мисливців ознайомлять із заборонами щодо полювання в певних мисливських угіддях і 200-метрові зоні навколо них, а саме розташуванням відтворювальних ділянок, об'єктів природно-заповідного фонду та ін.
Також ДП «Шепетівське лісове господарство» попереджає мисливців щодо недопущення порушень встановлених правил полювання. До порушників правил полювання застосовуватимуться відповідні міри впливу, визначені чинним законодавством України.
Впродовж сезону полювання в мисливських угіддях діятимуть рейдові бригади по здійсненню контролю за дотриманням мисливцями правил полювання. 
До речі, з початку відкриття сезону на пернатих (3 серпня 2019 року) працівниками єгерської служби, державної лісової охорони та груп оперативного реагування у мисливських угіддях області ведеться посилена охорона. Цього року загалом уже складено вісім протоколів про адміністративні правопорушення, зокрема шість щодо порушень правил полювання, а два – передані до суду за фактами незаконного відстрілу дичини.
Не зайве й нагадати несумлінним мисливцям, що суттєво підвищено розміри відшкодування збитків, нанесених мисливському господарству. Зокрема, незаконне полювання на зайця-русака обійдеться мінімум у 8 тисяч гривень, на козулю – 32 тисячі, кабана – 40 тисяч гривень. Додатково буде нараховано штраф за незаконне полювання, яке становить до 1020 гривень.
Варто пам’ятати й про небезпеку мисливської зброї. Відповідальність за її технічний стан несе її власник. Умовою безпечного користування мисливською зброєю є чітке виконання правил користування нею і сувора дисципліна всіх мисливців під час полювання. Не допускається виїзд мисливців і перебування їх на полюванні з несправною і незареєстрованою зброєю, а також у нетверезому стані.
Ну і, звісно ж, під час добування трофею не слід забувати про мисливську етику, згідно якої мисливець повинен піклуватися про рідну природу, охороняти її для майбутніх поколінь. Він повинен пам'ятати і враховувати специфіку лісового господарства, знаходити взаєморозуміння з лісівниками, поважати їхню роботу, захищати державну власність. Поведінка мисливця має формувати позитивну думку у суспільстві. Найбільше задоволення мисливця має бути від спілкування з природою. Тож, ні пуху, ні пера вам, шановні мисливці. Удачі на мисливських стежках!

Поширити новину