< Попередня новина

Передовий досвід. Плідна співпраця заради майбутнього.
20.09.2016 15:15 - давність новини: 8 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба ДП "Шепетівський лісгосп"

Черговим яскравим прикладом взаєморозуміння й ефективної співпраці освітян і лісівників нашого краю та став знаковою віхою в історії юних лісівників Шепетівщини  і їх наставників  обласний семінар, який відбувся на базі Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів та її учнівського лісництва. Адже саме тут 14 вересня Хмельницький ОІППО проводив педагогічну практику з вивченням досвіду співпраці лісівників з освітянами для групи слухачів курсів підвищення кваліфікації - вчителів  хімії і біології з різних куточків області. 
Коментуючи цю подію директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк, відзначив, що проведення таких заходів допомагає розвивати співпрацю між лісівниками та освітянами. Проте, найголовніше завдання – це формування екологічної культури особистості у підростаючого покоління. Необхідність функціонування шкільних лісництв підтверджена багаторічним досвідом. Діти не просто вивчають основи лісівництва за партами, а й у польових умовах під керівництвом спеціалістів беруть участь у створенні лісових культур, у різноманітних природоохоронних акціях.  Складно не відзначити ентузіазм цих дітей та їхню відданість лісівничій справі.
- Сподіваємось, що освітяни  й надалі будуть націлювати учнів на те, що служіння і збереження природи – найвища і почесна місія на Землі, наголошує Володимир Михайлович. - Важливе значення має не лише поширення природоохоронних знань, прищеплення любові до природи, а й виховання наполегливості, допитливості, працелюбності, кмітливості, спостережливості та почуття відповідальності за все те, що відбувається навколо. В процесі спілкування природа дає дітям можливість відчути, наскільки цікава і корисна їхня праця. В учнівських лісництвах виховна робота поєднується з дослідницькою та творчою працею у лісі.
Відтак заступник начальника управління освіти, молоді та спорту Шепетівської райдержадміністрації Олена Волошина і завідувач методичним кабінетом управління Валентина Мазур ознайомили присутніх з творчими доробками й здобутками освітян району та перспективами розвитку його освітньої галузі.
Про співпрацю лісівників з освітянами на ниві навчання, виховання, профорієнтації і залучення місцевих школярів до виконання лісогосподарських та природоохоронних робіт змістовно розповідали представник дирекції державного підприємства «Шепетівське лісове господарство» Олександр Заблоцький і лісничий Пліщинського лісництва Михайло Савчук.
Майстер-клас з питань організації й виконання школярами науково-дослідницької роботи в галузі природничих наук та лісознавства під керівництвом досвідчених лісівників і науковців провів для учасників заходу вчитель хімії та незмінний керівник шкільного учнівського лісництва Пліщинської ЗОШ Микола Зведенюк. «Від допитливого учня-до успішного науковця» - такий творчий шлях у майбутню, свідомо обрану професію, пропонує педагог своїм учням. І вони його добре розуміють, адже більше половини сьогоднішніх пліщинських школярів – вихованці учнівського лісництва, яке є зразковим і добре відоме далеко за межами Хмельницької області й України.
У рамках педагогічної практики відбулася й презентація книги природничо-краєзнавчого змісту «Живі смарагди Шепетівщини».
Презентуючи присутнім книгу, т.в.о. директора Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді В.В. Климчук висловив щиру подяку  автору книги М.А. Зведенюку та керівництву ДП «Шепетівський лісгосп», наголосивши на значенні цієї книги для педагогів, учнівської молоді, знавців та любителів природи рідного краю.
До речі, видання цієї книги-нарису про мальовничу природу та здобутки праці дорослих і юних господарів лісу приурочено до 25-ї річниці проголошення незалежності України. За змістом книга розрахована на фахівців лісового господарства, педагогів, учнівську молодь, знавців і любителів лісової природи рідного краю й широке коло читачів. До створення книги активно долучались працівники лісгоспу, керівники лісництв, натуралісти нашого краю і місцеві учителі та керівники усіх восьми шкільних учнівських лісництв, які наполегливо вишукували і надавали М.А.Зведенюку матеріали, що лягли в основу книги.
У книзі-нарисі «Живі смарагди Шепетівщини» яскраво описано лісові багатства малополіської флори і фауни, окремі аспекти становлення й розвитку виробництва та здобутки лісогосподарської й природоохоронної діяльності лісництв і виробничих підрозділів Державного підприємства «Шепетівське лісове господарство», створення педагогами та лісівниками учнівських лісництв і залучення місцевих школярів до участі в проведенні лісогосподарських заходів, співпрацю з науковцями і результативність виконання юними лісівниками під їх керівництвом учнівських науково-дослідницьких робіт в галузі лісознавства, переможні презентування юними господарями лісів Шепетівщини своїх фахових знань, умінь і навичок на Всеукраїнському та міжнародному рівнях.
Змістовно розкрито й провідну роль фахівців лісгоспу і педагогів-керівників учнівських лісництв у проведенні профорієнтаційної роботи з неповнолітніми та практичній професійній підготовці майбутніх господарів лісу в учнівських лісництвах.
Кожен освітянин отримав «Живі смарагди Шепетівщини» у подарунок від директора лісгоспу Володимира Михайловича Сасюка й господарів цього славного малополіського краю і тепер матиме можливість практично використовувати її для навчання й виховання своїх учнів. 
Гостинні шепетівські лісівники організували для делегації педагогів з обласного центру екскурсії в тепличному господарстві Кам’янківського лісництва, де учасники заходу з цікавістю знайомились з особливостями живцювання деревних порід та досвідом роботи лісівників і застосування ними традиційних та інноваційних технологій вирощування рослин у закритому й відкритому ґрунтах.
Та й взагалі побачити у лісництві було що. Так,  незабутнє враження справив розсадник, який складається з теплиці та шкілок декоративних дерев і кущів, зона відпочинку «Дубки», ботанічні пам’ятки природи місцевого значення.
Учасники семінару отримали неоціненний досвід створення та організації роботи учнівських лісництв, співпраці з науковцями щодо виконання юними лісівниками учнівських науково-дослідницьких робіт в галузі лісознавства, проведення профорієнтаційної роботи з неповнолітніми, залучення місцевих школярів до участі у лісогосподарських заходах.

Поширити новину