< Попередня новина

Свято наближається!!!
24.12.2020 09:51 - давність новини: 3 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба ДП "Шепетівський лісгосп"

Ялинка новорічних мрій.
Наближення новорічно-різдвяної пори мимоволі спонукає подбати про відповідну святкову атрибутику. І, звісно ж, головною її «героїнею» у кожній оселі є ялинка.
Навіть згадка про неї зараз навіює якусь урочистість, надає особливого сенсу приходу Нового року.
І у кожного з нас — це мабуть ще від теплих і радісних спогадів дитинства. Адже саме з лісовою красунею ми пов’язували здійснення наших новорічних побажань, коли обов’язково те, про що мріялося, потрапляло «під ялинку». А ще у цього деревця особлива «аура» магії вікових традицій і народних звичаїв…
Однак у наш час дедалі актуальнішими у «ялинковій» темі стають її природоохоронні та екологічні аспекти. Й лісівників неабияк турбує те, що у передноворічну пору знаходяться охочі до винищення хвойних дерев, що завдає шкоди природі. Звісно, сьогодні уже чимало громадян шукають цьому альтернативу – штучні ялинки чи композиції з хвойних дерев.
Однак, якщо ви схиляєтесь до думки, що у домівці у новорічно-різдвяні дні має бути саме лісова красуня, то у такому випадку лісівники радять придбати ялинки, спеціально для того вирощені у лісовому підприємстві.
— Ми кожного року закладаємо плантації новорічних ялинок на спеціальних ділянках лісгоспу. Їхнього обсягу достатньо для задоволення потреб споживачів у хвойних  деревах. От і 2020-го працівники лісництв підприємства додатково створили 10,3 га плантацій новорічних ялин та сосон. Тож плануємо продати близько 3000 штук новорічних красунь, — каже головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Олександр Заблоцький. — Кожен охочий зможе придбати їх для радості близьких та створення теплої святкової атмосфери у наших торговельних точках. Цього року місцями продажу ялинок у Шепетівці є територія  навпроти тваринного ринку (на вулиці митрополита Шептицького), а також контори лісництв та магазин «Лісовичок» у Кам’янківському лісництві. Щодо цін, то вони будуть від 54 гривень і вище, залежно від висоти новорічного дерева. І придбавши його у лісгоспі, ви будете упевнені, що у вашій оселі стоятиме законно вирощене новорічне деревце...
За словами Олександра Васильовича, для встановлення легальності походження ялинок діє спеціальна система. Для того новорічні деревця, виділені під реалізацію,  марковані самоклейкими етикетками (або пластиковими бирками-стяжками) з номерами та штрих-кодами, які після встановлення не можна зняти непошкодженими і використати повторно.
Дані ж про них внесені до системи електронного обліку деревини. Відтак за маркуванням можна отримати інформацію про походження вибраної ялинки. Для цього можна використати додаток для мобільних телефонів — yalynka.info чи сайт Державногo агентства лісових ресурсів України — www.ukrforest.com/check
Якщо ж ви не знайшли номер ялинки на жодному з ресурсів, то це у більшості випадків означає, що вона здобута незаконним шляхом.
— На жаль, мало хто задумується, наскільки тривалим є шлях новорічної ялинки до святкової оселі. Лісівники вирощують їх близько десяти років, поки вони наберуть товарного вигляду. А це і щоденний догляд, і матеріальні затрати, і клопіт, — зазначає Олександр Заблоцький, головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп».
Тож у лісгоспі, як і у Держлісагентстві, й  у Хмельницькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства підготовлено наказ «Про посилення охорони хвойних насаджень у різвяно-новорічний період 2021 року».
Відтак мобільні групи з працівників державної лісової охорони, національної поліції, екологічної інспекції, громадські активісти патрулюватимуть лісові угіддя за спеціально розробленими маршрутами. А ще, за порушниками будуть стежити камери відеоспостереження на вежах лісництв.
Не зайве буде нагадати й про відповідальність, коли їх «застукають» «на гарячому». Так, штраф за заготівлю новорічної ялинки сягає 510 гривень. А збиток за заготівлю новорічної ялинки доведеться відшкодувати у розмірі від 518,9 гривень.
Тож закликаємо громадян виявити природоохоронну свідомість і відмовитись від купівлі ялинок, здобутих незаконним шляхом.
І хай новорічні красуні, виплекані лісівниками, принесуть в оселі частинку добра й щирої душі творців «зеленого багатства» нашого краю.

Поширити новину