< Попередня новина

Свято наближається! За ялинкою – до шепетівських лісівників.
16.12.2016 10:04 - давність новини: 7 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба підприємства

Добігає кінця ще один рік, який неодмінно піде в історію. Очікуючи наступний, кожен українець надіється на краще. По-різному вони зустрічатимуть Новий рік: хтось у родинному колі, хтось на святковому ранку у школі чи в дитсадку, а хтось на оповитій війною землі. Але завжди Новий рік — це ялинка (бодай навіть гілочка), подарунки, привітання, гарний настрій, а головне — надія.       
    А з наближенням Новорічно-Різдвяних свят маємо і приємний передсвятковий клопіт. Смарагдово-зелена лісова красуня — головний їхній атрибут — спонукає до безлічі запитань. І насамперед — якою вона має бути: живою чи штучною, де її придбати, та й взагалі, чи законно зрубують хвойні дерева?
    З цього приводу й наша розмова із головним лісничим ДП «Шепетівський лісгосп» Олександром ЗАБЛОЦЬКИМ.
 
    — Олександре Васильовичу, уже традиційно Новий рік шепетівчани зустрічають з вирощеними лісгоспом ялинками. Чи й цього року їх порадуєте лісовими красунями?
    — Наше лісове господарство рік у рік створює і постійно поповнює спеціально відведені плантації, на яких і вирощуються ялинки для потреб населення. 
    У Шепетівському лісгоспі вирощуванням новорічних ялинок займаються усі лісництва. Тож працівники лісового господарства Шепетівщини можуть повністю забезпечити новорічними ялинками школи, дитячі садочки, будинки культури, інші установи та організації міста і району. Для цього достатньо звернутися до лісгоспу або найближчого лісництва.
Заготівля хвойних здійснюватиметься, насамперед, з плантацій, а також за рахунок дерев, які підлягають вирубуванню при проведенні рубок догляду, розчищенні трас і ліній зв'язку тощо.
Зауважу, що заготівлю новорічних ялинок можна проводити лише за присутності лісової охорони. Відпуск заготовлених красунь вестиметься тільки за наявності відповідної документації.
— Як визначити законність появи ялинки на ринку?
— У цьому році, як і попереднього, продаж хвойних відбуватиметься з бирками. Завдяки штрих-коду на бирці можна легко визначити відповідність товару супровідним документам і перевірити законність його придбання з лісових плантацій. Ялинка без бирки означатиме, що її зрубали і реалізовують незаконно. А це матиме свої негативні наслідки.
Її походження можна встановити за допомогою сайту yalinka.info, вказавши у пошуковій системі серію та номер бирки, якою промарковане дерево, яка і видасть повну інформацію про ялинку.
Якщо ж пошукова система інформуватиме, що номер новорічної ялинки не знайдено, то необхідно відразу звернутись до правоохоронних органів чи надіслати СМС-повідомлення, зателефонувати на «гарячу лінію» за номером 067-987-85-40 (цілодобово).
— Яку перевагу отримає споживач, придбавши ялинку саме у лісового господарства?
— Ялинка, придбана у лісгоспі, – це, по-перше, місцевий виробник, що означає додаткові надходження до бюджетів, по-друге — використання «відпрацьованих» ялинок як екологічного палива і, безперечно, 7 років кисню в атмосферу, який виробляється зеленими деревцями, спеціально вирощеними для новорічних потреб. Саме для того, щоб зробити ялинки доступнішими, ми вирощуємо таку кількість, на яку прогнозовано буде попит. До того ж, наші ціни навіть нижчі від ринкових. 
Цьогоріч продаватимуть ялинки й сосни від одного до п'яти метрів заввишки. Пропонуються реалізаторам й гуртові партії . Ціни на новорічні ялинки у цьому сезоні будуть на торішньому рівні — від 54 гривень.
    Наше підприємство у передноворічні дні буде здійснювати реалізацію ялинок для усіх бажаючих. Цей захід проводитиметься у визначених для цього пунктах. Зокрема, зелені лісові красуні реалізовуватимуть у Кам'янківському лісництві (у торговельному павільйоні «Лісовичок»), поблизу парку, що навпроти пожежної частини. Будуть і місця продажу біля адмінбудівлі лісгоспу та безпосередньо у лісництвах.
    — А як з охороною хвойних насаджень?
    — Хочеться наголосити, що у зимовий час ялинкові насадження особливо ретельно охороняються. Відповідно до наказів Державного агентства лісових ресурсів України, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства з метою посилення контролю за збереженням лісів від незаконних вирубувань розроблено комплекс заходів щодо охорони хвойних насаджень у передноворічний період.
    Також і у ДП «Шепетівський лісгосп» видано відповідний наказ щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування. Отож силами працівників лісової охорони, групами по 2-4 особи, буде організовано патрулювання біля шпилькових лісових культур, де можливі самовільні вирубування новорічних ялинок.
    Рейдові бригади держлісохорони спільно з працівниками поліції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ будуть виявляти правопорушників . У передноворічні дні на дорогах і в населених пунктах будуть створені пости для перевірки наявності бирок зі штрих-кодом та документів на право перевезення та продажу ялинок. Спеціальні рейдові бригади затримуватимуть осіб, які здійснили самовільне вирубування.
Більшість громадян купують ялинки на передноворічних ринках, але є чимало любителів зрубати деревце, яке приглянулося, у лісовому масиві. Зловмисників притягуватимуть до відповідальності згідно з вимогами чинного законодавства. Штраф за самовільно зрубану ялину складає від 85 до 170 грн. Окрім цього порушник сплатить збиток у розмірі від 248 грн. до 3500 грн. залежно від діаметра дерева.
    За більш детальною інформацією щодо придбання новорічного деревця або інших питань звертайтесь за телефоном 4-22-78.
    Відтак ДП «Шепетівський лісгосп» звертається до всіх громадян з проханням запобігати незаконним вирубуванням хвойних насаджень. Пам'ятайте, що ліс —  наше національне надбання й багатство, яке ми повинні берегти задля майбутніх поколінь.
    Отож, шановні прихильники живих новорічних красунь, будьте свідомими, не купуйте їх на стихійних ринках, тим самим підтримуючи знищення природи. Не потрібно шукати пригод під час незаконного вирубування ялинок, краще завітайте за ними до торговельних пунктів нашого лісового господарства і хай у вас все буде гаразд.           
    Вітаю усіх з наступаючим Новим роком! Бажаю мирного неба над головою і рідної землі під ногами!               .

Поширити новину