< Попередня новина

У Шепетівському лісгоспі виготовляють продукцію на експорт.
12.09.2019 16:42 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  https://denzadnem.com.ua/aktualno/41923

Щорічно у третю неділю вересня своє професійне свято відзначають ті, хто піклується про лісове багатство та слідкує за його раціональним використанням — працівники лісового господарства. Святкують його і на Шепетівщині.
Загалом, Державне підприємство «Шепетівське лісове господарство» займається повним циклом лісогосподарських заходів від вирощування лісу, промисловою заготівлею деревини, переробкою частини деревини на товари народного вжитку та продукцію промислового призначення, збутом деревини та продукції її переробки, а також вирощуванням та збутом власної лісової продукції (декоративних саджанців).
Лісопродукція по класах якості
Одним із підрозділів підприємства є лісопромисловий комплекс.  Він складається з майданчика, де сортується, зберігається та відвантажується деревина, а також дільниці розпилювання деревини. Варто зазначити, що потрапляє сюди деревина зі загального масиву, що всихає. Це породи м’яколистяних та хвойних дерев, а також твердолистяних порід. Очолює лісокомплекс  Євген Гордій, який у своєму підпорядкуванні має 45 осіб. 
- Потрапляє до даного підрозділу низькосортна деревина з ділянок заготівлі – зазначає  Євген Михайлович. — Тут відбувається її розвантаження, сортування по класах якості та відвантаження замовникам.
До слова, відвантажують лісопродукцію тут як на рухомий склад залізниці, так і на спецавтомобілі. 
Деревини наразі на майданчику чимало. Зі слів начальника лісокомплексу, велика кількість сировини наразі назбиралася на складі через відсутність зовнішніх ринків збуту. Адже він став надто обмеженим через мораторій на вивіз лісу-кругляку за межі України, хоч і про дров’яну продукцію там не йшлося. В Україні ж нема стільки споживачів на таку кількість низькоякісної дров’яної деревини. 
Найбільшим попитом серед дров’яної продукції користуються твердолистяні породи. Великі фірми-замовники купують породи м’яких порід та хвою.
У Шепетівському лісовому господарстві може придбати сировину і населення.
- Але людей цікавить продукція лише твердолистяних порід, — розповідає Євген Михайлович. — Отож, частина хвойної та м’яколистяної порід дерев таки залишається лежати на складах. 
Однак, така ситуація не лише в місцевому лісгоспі. Наразі це проблема всієї країни.
Спостерігає та керує всім процесом на майданчику бригадир Олександр Галицький. Під його керівництвом — 10 працівників, які безперебійно та злагоджено виконують усі покладені на них обов’язки. Адже робота тут кипить цілорічно.
- Графік напружений, але ми все встигаємо, — розповідає Олександр Галицький. — Навантаження розподілено рівномірно протягом всього року. 
Окрім прямих обов’язків, чоловіки навіть наводять лад на своїй території: у них все охайно складено, прибрано залишки деревини. Без діла тут не сидять.
Із деревини до готової продукції
Додатково з дільниці сортування та відвантаження деревини сировина потрапляє на дільницю розпилювання. Адже це є вагомою частиною виробничої діяльності лісгоспу, що дає змогу більш ефективно використовувати деревину. Виготовлений пиломатеріал знаходить свого споживача за конкурентною ринковою ціною.
Тут керує процесом старший майстер лісокомплексу Леонід Берегельський. Під його чітким керівництвом трудяться 19 працівників. Вони працюють у дві зміни по 8 годин. Серед основних обов’язків майстра – забезпечення спецодягом, нагляд за працівниками, контроль якості виробів. 
Основне ж завдання, яке стоїть перед робітниками — переробка низькосортної деревини.
- У цеху відбувається розпилювання продукції на пилорамах і подальша обробка до чорнової заготовки на експорт, — каже Леонід Миколайович.
Щомісяця тут переробляють близько 500 кубів сировини, з якої виходить 250-300 кубів готової продукції.  Опісля її складають на палети та упаковують. 
Заготовки в подальшому використовують у будівництві, а також на виготовлення меблів. 
Сучасне обладнання та дотримання всіх вимог дозволяє отримувати високу якість пиломатеріалів, які користуються високим попитом на внутрішньому та зовнішньому ринках.
Варто також зазначити, що у ДП «Шепетівський лісгосп» піклуються про своїх підлеглих. На базі дільниці переробки деревини обладнано кухню за всіма вимогами часу. Також існує окреме побутове приміщення з душовими кабінами.
Працівники ДП «Шепетівський лісгосп» своєю роботою задоволені. Адже кожен із них тут за покликом серця та душі. А ліс — зміст життя, протягом якого лісівники вкладають свою лепту в розвиток лісового краю та майбутнього.

Поширити новину