< Попередня новина

За вічним покликом лісів!
17.09.2017 17:32 - давність новини: 7 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Володимир НИТКА.

Мабуть, як годі уявити наш, Шепетівський край без зелених шат лісових угідь, так і неможливо переоцінити ту роль, яку відіграв ліс у долі багатьох поколінь наших земляків. Насамперед, він був другом, годувальником, захисником, цілителем. Й нині це неоціненне багатство, дане нам природою, є для багатьох невичерпним джерелом радості, здоров’я, улюбленим місцем корисного й пізнавального відпочинку та дозвілля.
Але є люди, які присвятили лісу все своє життя, і любов до нього у них зовсім інша. У лісівників вона – загартована трудовими буденними турботами, самовідданою працею – непідробна і щира. Тож і прожите ними упродовж року – це всього лише ще один етап у безперервному ритмі праці, благородного покликання з примноження лісових багатств, їхнього раціонального використання й збереження нащадкам. 
Ці пріоритетні аспекти діяльності та виробничі здобутки стали темою розмови з директором Державного підприємства «Шепетівське лісове господарство» Володимиром САСЮКОМ.
— Володимире Михайловичу, чим нині живе лісове господарство нашого краю?
— Сьогодні перед нами стоять нові непрості завдання – збільшення площі нових лісів, захист їх від пожеж, шкідників та хвороб, еколого-просвітницька робота серед учнівської молоді, підтримка шкільних лісництв, розширення співпраці з підприємцями при виконанні лісогосподарських робіт, запровадження європейського досвіду ведення лісового господарства, сертифікація лісів.
Наше професійне свято уже не перший рік проходить у  непростий час для нашої країни. Це час, коли в державі відбувається Вітчизняна війна проти зовнішньої  агресії  Росії. Один наш працівник також перебуває у зоні АТО – це майстер лісу Романівського лісництва Максим Ігорович Гуменюк. 
Я переконаний у тому, що ми повинні самовіддано працювати на своїх робочих місцях, виконувати  завдання, які поставлені перед нами президентом і урядом України, берегти і примножувати зелене багатство нашої держави, раціонально та економно використовувати зароблені кошти, запроваджувати режим економії енергетичних ресурсів. 
— Уже традиційним стало підбивати підсумки з нагоди Дня працівника лісу…
— Колектив нашого лісгоспу з вагомими трудовими досягненнями підійшов до професійного свята. У повному обсязі виконаний весь комплекс лісогосподарських робіт.
Отож, наші працівники у поточному році провели лісовідновлення на площі 149 га та сприяли природному поновленню на площі 19 га. Доповнення лісових культур здійснено у держфонді на 118 га, а також проведено доглядів за лісовими культурами на площі 532 га. 
У лісових розсадниках, площі яких займають більше 20 га, щороку вирощується майже 1 млн. штук сіянців та саджанців. Що й казати, справа ця не дешева, але дає змогу повністю забезпечити себе власним посадковим матеріалом. Щороку наші працівники заготовляють понад 3,5 тонни насіння деревних та чагарникових порід. Для покращення насіннєвого матеріалу закладені постійні лісонасіннєві ділянки основних лісоутворюючих порід. 
Більша частина посадкового матеріалу вирощується у Кам’янківському, Мальованському, Романівському лісництвах. Сотні гектарів лісу різного віку ростуть   із садивного матеріалу, вирощеного невтомними руками наших працівників. 
З початку цього року рубками формування та оздоровлення лісів пройдено – 674,8 га, рубками догляду – 248,4 га. 
Зауважу, що близько 84 відсотків від усієї заготівлі припадає на приватних підприємців. Хочу відзначити таких із них на заготівлі, як В.І.Дигодюка, М.І.Дигодюка, І.І.Тимощука, А.М.Бузиля, Ю.А.Литвинюка, а на вивезенні деревини — В.І.Дигодюка та П.Я.Романця. Щира вдячність їм за ефективну й добросовісну роботу.
Щороку на власних виробничих потужностях ми переробляємо понад 3,6 тис. куб. м. деревини. Рентабельність реалізованої продукції лісового господарства складає понадпланових 18,5 відсотка, а переробки деревини — 4,2 відсотка.
За 8 місяців поточного року реалізовано продукції на 50,4 млн. грн., що на 9,1 відсотка більше, ніж за відповідний період попереднього року. 
— На кого орієнтується підприємство у своїй виробничій діяльності?
— Одним із головних завдань у 2017 році ми вважали і вважаємо на майбутнє  задоволення виробничих потреб вітчизняного виробника. За 8 місяців поточного року реалізація продукції на внутрішньому ринку зросла у 1,6 раза порівняно з відповідним періодом попереднього року і склала понад 44,7 млн. грн. Плідна співпраця поєднує нас з ТОВ «Свісс-Кроно», ТОВ «Шпон Шепетівка», Ізяславськими виправними колоніями № 58, № 31, ТОВ «Перечинський ЛХК», ТОВ «Барлінек», ТОВ «Нумінатор», ТОВ «Галицька гартівня», «Укрліссервіс», ТОВ «Парксервіс»  та іншими підприємствами . 
— Думаю, що сьогодні у лісовому господарстві не обійтись і без інвестицій...
— Авжеж. Щоб виплекати ліс від висаджування аж до зрілого, необхідно постійно вкладати у нього значні кошти – на проведення рубок догляду в молодняках, для лісокультурних робіт, боротьби з хворобами, пожежами, на охорону лісу. 
Ми постійно працюємо над оновленням лісозаготівельної техніки — трелювальних та транспортних тракторів, лісовозних автомобілів, сучасних бензопил, кущорізів; комп’ютерної техніки для ведення електронного обліку деревини та іншої необхідної техніки й запчастин до неї.
Та й для того, щоб відпочинок у лісі був не тільки приємним, але й безпечним і зручним, необхідно докласти немало зусиль і коштів. Саме тому пріоритетним напрямком роботи працівників Шепетівського лісгоспу є охорона та захист лісів, що поміж багатьох пунктів включає в себе створення нових та оновлення вже існуючих рекреаційних пунктів. 
Створюючи такі оазиси дозвілля на лоні природи, а вони зокрема є у Кам’янківському, Романівському, Мальованському, Шепетівському, Понінківському та Полонському лісництвах, лісівники продумують кожну дрібничку: це і ошатні альтанки, розраховані на різні за чисельністю компанії, і дерев’яні накриття, столи зі зручними лавами, мангали або спеціально відведені і укомплектовані місця для багаття, сміттєві баки тощо. Не забувають працівники лісу і про наймолодших відвідувачів – дитячий майданчик із гойдалками є окрасою таких зон відпочинку.
  — Наскільки я знаю, на вашому підприємстві значна увага приділяється тому, в чиїх руках буде майбутнє лісів Шепетівщини…
— Одним із важливих завдань для підприємства є підготовка майбутніх кадрів, і це питання вирішується шляхом створення шкільних лісництв, у яких школярам прищеплюються основи лісівничої справи, насінництва, таксації. Крім того, тут дітей навчають любити ліс. Нині на базі підприємства функціонує 11 шкільних лісництв. Народна мудрість гласить: посадиш ліс — виросте скарб. Надзвичайно важливо, щоб цією ідеєю були окрилені і наші діти. Саме їм, майбутнім господарям на рідній землі, треба прищепити любов до рідного довкілля. Лише тоді лісівникам можна буде чесно глянути у вічі і сучасникові, і майбутньому співвітчизнику, який прийде до шепетівського лісу в наступному столітті. Переконаний: юні лісівники не лише збережуть для майбутніх поколінь наш зелений скарб, а й примножать його.
— Ваш лісгосп уже традиційно має славу важливого бюджетоутворюючого чинника й соціально відповідального підприємства...
— Сьогодні надзвичайно важливо, щоб за свою працю працівники отримували відповідну винагороду і почувалися гідно. Слід зазначити, що наше підприємство протягом останніх років повністю та своєчасно розраховується з державою щодо податкових зобов’язань. За 8 місяців 2017 року ми сплатили до зведеного бюджету  податків та зборів на суму 13,4 млн. грн., а єдиного соціального внеску 4,4 млн. грн.  До речі, недавно, коли в області вшановували підприємців, наш лісгосп було відзначено, як одного з кращих платників податків Хмельниччини.
Праця у лісі важка, тому у нас залишаються працювати лише віддані своїй справі люди, покликані лісом. Отож підприємство усіляко підтримує членів своєї великої лісівничої родини. Так, згідно з колективним договором, працівники лісгоспу користуються пільгами. 
Спільно з профспілковою організацією підприємства адміністрація лісгоспу проводить значну роботу з оздоровлення працівників та членів їх сімей. Цього року за кошти підприємства та профспілки у санаторіях було оздоровлено 10 працюючих, а у таборах відпочинку — 37 дітей лісівників, з них 24 дитини відпочивали в оздоровчому таборі «Нарцис» в м. Хусті на Закарпатті. 
У лісгоспі на постійному контролі перебувають звернення громадян, постійна увага приділяється вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, інваліди та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. Тож постійно надаємо допомогу як працівникам, так і пенсіонерам. Не забуваємо їх і з нагоди важливих особистих подій та свят. 
До слова, загалом на соціальні виплати у нас передбачено виділення коштів у розмірі 1,6 відсотка від фонду заробітної плати, який у нас цього року сягає понад 20 мільйонів гривень. Порівняно з попереднім роком цей показник зріс до 125,3 відсотка.
Та й те, що наш колективний договір торік було визнано кращим в Україні по лісівничій галузі, неабияк засвідчує високу соціальну відповідальність підприємства.
Не забуваємо й про загальні інтереси громади району. З метою повного забезпечення населення області, підприємств комунальної теплоенергетики, об’єктів соціальної сфери паливними дровами та недопущення скарг з цього питання, в усіх лісництвах та на лісокомплексі створено резерв цієї продукції. 
— Щоб Ви хотіли побажати працівникам лісової ниви з нагоди професійного свята?
— Говорячи сьогодні про наш колектив, його здобутки та людей, радісно стає на душі. Адже бачиш, що люди працюють, прагнуть зробити усе можливе, аби ліси, діброви, гаї й надалі радували око. 
День працівника лісу — свято тих людей, кому на долю випала благородна професія – вирощувати нові ліси. Я пишаюся тим, що на нашому підприємстві працюють досвідчені фахівці, що кожен із нас завжди пам’ятає про своє високе покликання – залишати нащадкам облагороджену лісами землю.
Шановні лісівники та ветерани галузі, від щирого серця прийміть ¬слова вдячності й пошани за вашу невтомну самовіддану працю! Ви вдень і вночі дбаєте про природу. Нехай пожежі та інші стихійні лиха обходять ліс стороною, дерева зростають все вище, нехай багатими будуть лісові врожаї і розмножується усіляка лісова живність!
Бажаю усім міцного здоров’я, щастя, сімейного благополуччя і віри у прекрасне майбутнє України! Нехай збуваються усі найзаповітніші мрії та буде щасливою доля!
Миру всім і слава Україні!

Поширити новину