< Попередня новина

Захистити ліс від пожеж – спільна турбота лісівників і влади Хмельниччини.
26.04.2018 10:27 - давність новини: 6 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ.

Турботою зберегти ліси від пожеж на Хмельниччині переймаються і лісівники, і органи влади. Адже лісова пожежа – одне з найскладніших стихійних явищ, яке за лічені хвилини знищує десятки гектарів зелених масивів. Саме тому підприємства  лісового господарства і підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій завжди повинні бути напоготові, щоб не допустити найменших спалахів як біля лісових масивів, так і в самому лісі.
Цим завданням і було присвячено виїзне засідання комісії ТЕБ і НС облдержадміністрації, що пройшло 26 квітня  на базі ДП «Шепетівське лісове господарство». У його роботі взяли участь керівники  державних та комунальних лісогосподарських підприємств області, інші користувачі, заступники голів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, служби управління ДСНС  у Хмельницькій області і його структурних підрозділів, очільники обласних відомств з питань цивільного захисту населення та екологічних установ.
Захід розпочався з практичного заняття, яке відбулося в Кам»янківському лісництві. Відпрацьовано взаємодію місцевих органів влади, лісокористувачів, зацікавлених служб щодо здійснення заходів із запобігання та ліквідації пожеж у лісах і на торфовищах. Зокрема, учасники засідання побачили сам процес боротьби з вогнем. Так, після виявлення загоряння лісу працівниками лісової охорони, на місце події виїхав   автомобіль-модуль. З метою локалізації пожежі трактором  з плугом  оборали небезпечне місце. Потім примчали пожежні машини, які й загасили низову пожежу.
На занятті також було продемонстровано новий метод створення мінералізованої смуги шляхом обробки горючих поверхонь спеціальною рідиною. Відпрацьовано й ситуацію з переходом пожежі у верхову. Тут було залучено техніку ДСНС: три крупногабаритні автомобілі з повним приводом. Служби надзвичайних ситуацій показали, як створюються мінералізовані розриви шляхом підриву на місцевості.
Навчання пройшли чітко й продемонстрували злагодженість дій усіх учасників боротьби з лісовою пожежею.
Потім відбулося пленарне засідання. Із вступним словом на його відкритті  виступив перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Про готовність місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, лісокористувачів ( підприємств, установ та організацій) до протипожежного захисту лісів і сільгоспугідь у весняно-літній період 2018 року доповів перший заступник начальника головного управління ДСНС України в області Дмитро Бондар. Т.в.о. першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий доповів про стан готовності державних лісогосподарських підприємств до весняно-літнього пожежонебезпечного періоду. З інформацією про стан готовності комунальних лісокористувачів області до пожежонебезпечного періоду виступили гендиректор об»єднання «Хмельницькоблагроліс» Іван Волівоць та керівники комунальних лісокористувачів.
Про стан виконання заходів з попередження та недопущення загибелі й травмування людей від нещасних випадків невиробничого характеру проінформував заступник начальника управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Юрій  Корева.

Поширити новину