< Попередня новина

Життя — у плеканні дібров
15.09.2016 15:15 - давність новини: 8 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Директор ДП «Шепетівський лісгосп» В.М. Сасюк

Осінь для працівників лісового господарства – це та пора, коли підбиваються  підсумки зробленого навесні та влітку, коли можна побачити плоди своєї праці і дати оцінку зробленому. Вочевидь, саме тому професійне свято лісівників відзначається третьої неділі благодатного вересня. А до свята добрі господарі завжди ретельно готуються, щоб було чому порадіти, про що розповісти і що згадати.
Основною метою діяльності ДП «Шепетівський лісгосп» є організація ведення лісового господарства, яка спрямована на відтворення і збільшення лісів шляхом лісовідновлення і лісорозведення, охорону і захист лісових насаджень, раціональне використання лісових ресурсів, а також охорону, відтворення та раціональне використання державного мисливського фонду на території угідь, закріплених за підприємством.
Безперечно, цього літа лісівники працювали у режимі підвищеної готовності. Адже турбувала висока ймовірність пожеж. Та вони з усім, на щастя, упоралися.  Колектив показав самовіддану, злагоджену і високопрофесійну працю, яка дозволила зберегти і продовжувати розвивати підпорядковані їм ліси.
Колектив ДП «Шепетівський лісгосп» за 8 місяців 2016 року забезпечив виконання покладених державою завдань з лісовідтворення, охорони і захисту лісу, заготівлі деревини і випуску продукції з неї. 
Так, навесні поточного року висаджено 144 га лісових культур. Доповнення лісових культур здійснено у держлісфонді на площі  69 га, проведено доглядів за лісовими культурами на площі 350 га.
Активно велась заготівля лісового насіння. Заготовлено 80 кг насіння сосни  та 26 кг насіння ялини.
Виконано встановлені завдання з рубкок формування та оздоровлення лісів на 129 відсотків, під час яких заготовлено 32 тис. кубометрів ліквідної деревини. План з рубок догляду перевиконаний на 27 га.
Лісгосп  від усіх видів рубок заготовив 61,8 тис. кубометрів ліквідної деревини, в тому числі від рубок головного користування – 29,8 тис. кубометрів  деревини.
За 8 місяців ц.р. перероблено 1,7 тис. кубометрів деревини і випущено продукції переробки на майже 1,6 млн. грн.
Загалом робота велася, як і завжди, з лісовідновлення на площах лісосічного фонду, вирощування сіянців у лісорозсадниках.  Проводилися рубки догляду за лісом для забезпечення відповідного породного складу лісових культур, підвищення їхньої продуктивності. Здійснювались оздоровчі рубки дерев, уражених хворобами і шкідниками. І, звичайно ж, особлива увага приділялася захисту лісових насаджень від пожеж та браконьєрів.
Для відновлення лісових насаджень ось уже чимало років поспіль у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» залучаються школярі, представники громадських організацій, працівники державних установ та підприємств різних форм власності, журналісти. Не обходиться цей захід і без участі наших шкільних лісництв. І це не може не радувати, адже дедалі більше людей усвідомлюють важливість лісу та праці лісівників.
Щоб допомогти відвідувачам лісу у «культурному спілкуванні» з природою, створюються зони відпочинку, де є місця для дозвілля і дорослим, і дітям – на спеціально створених дитячих майданчиках, зокрема, у Кам’янківському, Романівському, Мальованському та Полонському лісництвах.
Одним з важливих завдань для підприємства є підготовка майбутніх кадрів. Це питання вирішується шляхом створення шкільних лісництв, у яких школярам прищеплюються основи лісівничої справи, насінництва, таксації, крім того тут дітей вчать любити ліс. 
Нині на базі підприємства функціонують 8 шкільних лісництв. І ми пишаємося, що представники Пліщинського шкільного лісництва завоювали у позаминулому році гранд-прі на VІІІ-ому, а торік — перше місце на ІХ-ому Всеукраїнських зльотах учнівських лісництв. Як і тим, що цьому лісництву присвоєно почесне звання «Зразкове учнівське лісництво».
Одним із головних завдань у 2016 році ми вважали і вважаємо на майбутнє  задоволення виробничих потреб вітчизняного виробника. За 8 місяців поточного року реалізація продукції на внутрішньому ринку зросла у 1,8 рази порівняно з відповідним періодом 2015 року. Плідна співпраця поєднує нас з ТОВ «Кроно Україна», ТОВ «Шпон Шепетівка», Ізяславськими виправними колоніями № 58 та № 31, ТДВ «Перечинський ЛХК», ТОВ «Барлінек», «Нумінатор», «Галицька гартівня», «Укрліссервіс», «Парксервіс»  та іншими підприємствами.
Праця лісівника хоча і важка, вимагає значних зусиль, але випадкових людей тут немає: той, хто колись вступив у зелену родину, залишається їй вірним назавжди. Тож більшість трудівників лісгоспу працює на рідному для себе підприємстві багато років, а то й десятиліть. 
У лісгоспі трудяться згуртовані колективи, завдяки яким виробничий процес не знає зупину і характеризується високими якісними показниками. Хочеться відмітити найкращих, а це: майстер лісу Понінківського л-ва Гедзюк О.М., токар гаража Поліщук О.В., бухгалтер Кирильчук Г.С., майстер лісу Шепетівського лісництва Вичавка Г.В., майстер лісокомплексу Берегельський Л.М., водії гаража Федорчук В.І. та Духнєвіч В.Й., лісничий Полонського л-ва Будник О.В. та інші. 
Заборгованість із заробітної плати на підприємстві відсутня, плата проводиться двічі на місяць, згідно з чинним законодавством. Податки своєчасно сплачуються до державного та місцевого бюджетів.
Спільно з профспілковою організацією підприємства адміністрація лісгоспу проводить значну роботу з оздоровлення працівників та членів їхніх сімей. Цього року за кошти підприємства та профспілки  у санаторіях було оздоровлено трьох осіб, а у таборах відпочинку — 30 дітей лісівників, з них 24 дитини відпочивали в оздоровчому таборі «Космос» у с. Рибаківці.
У лісгоспі тримаються на постійному контролі звернення громадян, приділяється постійна увага вирішенню проблем, з якими звертаються ветерани війни та праці, інваліди та інші громадяни, що потребують соціального захисту та підтримки. 
На передодні професійного свята, від усієї душі, хочу щиро привітати працівників ДП «Шепетівський лісгосп» та колег з інших лісгоспів області з професійним святом. Нехай ваша доля буде рясною на радісні події, а результат вашої клопіткої праці – могутні ліси – ще довгі десятиліття милуватимуть око наших нащадків! Спасибі Вам, дорогі колеги, за сумління, відданість спільній справі та за любов до його величності - лісу! Добробуту вам, шановні колеги, миру та процвітання!

Поширити новину