< Попередня новина

Щороку ДП «Шепетівський лісгосп» продає майже 3 тисячі новорічних дерев
9.12.2021 16:55 - давність новини: 2 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Газета "День за днем". Наталія Гурінович Фото Дмитра Шпака

У лісівників ДП «Шепетівський лісгосп» перед новорічними святами розпочинається «гарячий» сезон. Загалом підприємство продає майже 3 тисяч ялинок та сосон.
— Переважно продаємо гуртом. До нас за ялинками та соснами приїжджають із Миколаєва, Одеси, Дніпра, — розповіла Анна Кирильчук, інженер з лісових культур. — Вже на початку грудня гуртові покупці домовляються із лісгоспом на придбання ялинок та сосонок.
Із 17 грудня новорічних красунь можна придбати у спеціалізованому магазині «Лісовочок», що розташований у Кам’янському лісництві.
— Загалом, у межах Шепетівки відкриємо перед новорічними святами дві точки: одну — в «Дубках», іншу — із 22 грудня в Шепетівці (поблизу пожежної частини), — додала Анна Кирильчук.
Напередодні ялинкових ярмарків працівники ДП «Шепетівський лісгосп» спільно з працівниками Шепетівського РУП проводять оглядові рейди.
— Такі заходи ми проводимо постійно, але перед новорічними святами ялинкові розсадники під особливою увагою, — сказав майор поліції, начальник сектору дільничних офіцерів поліції Сергій Гнатюк. — Також поліцейські перевіряють місця масових продажів ялинок. Адже продавати мають лише чіповані деревця. А разі порушення чинного законодавства доведеться відповідати за статтею 160 «Торгівля у невстановленому місці».
Вже під час огляду рейдова група натрапили на порушника, який приглядався до ялинок. Цього разу з чоловіком провели профілактичну бесіду.
— Рейди проводимо щоночі, — пояснив інженер охорони та захисту лісу ДП «Шепетівський лісгосп» Максим Михальчук. — Зараз лісівники, як і поліцейські, мають відеореєстратори. Якщо врахувати всі ризики, то їхати за однією ялинкою у ліс — марна витрата і часу, і пального. Адже найдешевша ялинка коштує від 75 гривень.
Порушнику, якого зловлять «на гарячому» зі зрубленою ялинкою, чекає адміністративна відповідальність відповідно до статті 65 «Незаконна вирубка» та сплата штрафу від 510 гривень, а ще — відшкодування збитків.
Для тих, хто із екологічних міркувань не хоче встановлювати живу ялинку, ДП «Шепетівський лісгосп» пропонує придбати хвойні деревця у горщиках.
— Таку послугу започаткували 4 роки тому, — розповів лісничий Кам’янського лісництва Юрій Мартинюк. — Вже маємо майже по 500 горщиків ялинки, ялиці чи сосни. Переважно, купують їх на озеленення територій, але перед святом можна встановити в приміщенні, а згодом і висадити у ґрунт.

Поширити новину