< Попередня новина

Свято наближається
12.12.2017 09:33 - давність новини: 6 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  В.ВАСИЛЕНКО

Про операцію «Ялинка» та хороший новорічний настрій

До Нового, 2018 року залишаються лічені дні. Ті, хто бодай побіжно знайомі з діяльністю і турботами працівників лісового господарства, добре знають, наскільки для них це гаряча пора. Адже за давньою доброю традицією у громадських місцях та в оселях встановлюють ялинки, і тому зрозуміло, що саме у ці дні є найбільш ймовірними браконьєрські вирубки «новорічних дерев» — сосонок та ялинок.
Тож про те, як цього року організовано їхній захист, ми вирішили поговорити з головним лісничим ДП «Шепетівський лісгосп» Олександром ЗАБЛОЦЬКИМ.  

— Олександре Васильовичу, як контролюватиметься законність вирубок хвойних дерев?
— Хочеться наголосити, що напередодні новорічно-різдвяних свят ялинкові насадження особливо ретельно охороняються. Відповідно до наказів Державного агентства лісових ресурсів України, Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, з метою посилення контролю за збереженням лісів від незаконних вирубувань, розроблено комплекс заходів щодо охорони хвойних насаджень у передноворічний період.
Також і у ДП «Шепетівське лісове господарство» видано відповідний наказ щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування. Отож силами працівників лісової охорони, групами по 2-4 особи, буде організовано патрулювання біля шпилькових лісових культур, де можливі самовільні вирубування новорічних ялинок.
Рейдові бригади лісової охорони спільно з працівниками поліції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ будуть виявляти правопорушників. У передноворічні дні на дорогах і у населених пунктах будуть створені пости для перевірки наявності бирок зі штрих-кодом та документів на право перевезення та продажу ялинок. Спеціальні рейдові бригади затримуватимуть осіб, які здійснили самовільне вирубування.
Окрім того ми визначаємо окремі ділянки лісових насаджень, куди у ці дні взагалі обмежуємо доступ сторонніх. Робимо це за рахунок шлагбаумів, попереджувальних знаків тощо.
На жаль, цьогорічні передсвяткові новорічні дні щодо порушень не стали винятком. Так було завжди. Напередодні Нового року на сосни і ялинки влаштовують справжні полювання: хто йде на ярмарок, а хто – по дармову ялинку. Але ж для того й існує наше підприємство, щоб стати на шляху злодіїв та браконьєрів у лісі.
— Чи потребує така природоохоронна діяльність додаткових матеріальних витрат, фінансування?
— Так, звичайно. За рейдовими бригадами закріплюються мобільні транспортні засоби. Ми забезпечуємо їх паливно-мастильними матеріалами у необхідній кількості. Також на діючих стаціонарних постах дорожньо-патрульної служби підрозділів Національної поліції України проводяться перевірки транспортних засобів на предмет законності перевезення новорічних ялинок.
— Чи не шкодять вирубки новорічних дерев лісовій справі?
— Заготівля новорічних ялинок та сосонок проводиться виключно на спеціально визначених лісових ділянках або разом із проведенням рубок формування і оздоровлення лісів, вирубками ялинок під лініями електропередач тощо. До того ж, наше лісове господарство рік у рік створює і постійно поповнює спеціально відведені плантації, на яких вирощуються ялинки для потреб населення.
Зауважу, що заготівлю новорічних ялинок можна проводити лише за присутності лісової охорони. Відпуск заготовлених красунь вестиметься тільки за наявності відповідної документації.
— Що ж чекає на порушників, коли їх спіймають на «гарячому»?
— Більшість громадян купують ялини на передноворічних ринках, але є чимало любителів зрубати деревце, яке приглянулося, у лісовому масиві. Тож зловмисників притягуватимуть до відповідальності згідно з вимогами чинного законодавства.
Доводимо до відома населення, що за незаконне вирубування хвойних дерев у передноворічний період, тарифи для обчислення розміру шкоди незаконним вирубуванням дерев у грудні-січні збільшені утричі.
Так, розмір шкоди за зрубане дерево діаметром пенька до 10 см становить 355,23 грн., а діаметром від 10 до 14 см – 625,88 грн.
Крім цього передбачена адміністративна відповідальність (згідно зі ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення): на громадян у розмірі від 85 до 170 грн., а на посадових осіб — від 119 до 204 грн.
Відтак ДП «Шепетівський лісгосп» звертається до усіх громадян з проханням запобігати незаконним вирубуванням хвойних насаджень. Пам'ятайте, що ліс — наше національне надбання і багатство, яке ми повинні зберегти для майбутніх поколінь.
Отож, шановні прихильники новорічних красунь, будьте свідомими, не купуйте їх на стихійних ринках, тим самим підтримуючи знищення природи. Не потрібно шукати пригод під час незаконного вирубування ялинок, краще придбати їх у торговельних пунктах нашого лісового господарства. І хай у вас все буде гаразд!
— Де можна буде придбати ялинки до свята?
— Цього року, враховуючи ситуацію в країні, здороження більшості товарів та послуг, ми вирішили не підвищувати ціни на сосонки та ялинки. У цьому сезоні вони будуть на торішньому рівні — від 54 гривень.
Ми сподіваємося що у такий спосіб допоможемо людям навіть з низьким рівнем доходів придбати ялинку легально. Це, у свою чергу, зменшить шанси на успіх у браконьєрів.
Окрім того, уже третій рік ми реалізуємо лише так звані «чіповані» ялинки. Такі чіпи не лише дають можливість дізнатися, де була заготовлена сосонка чи ялинка, у який період, а й захищає права торговельників. Оскільки легалізація реалізації у такий спосіб найбільш прозора.
Отож ми продовжуємо шукати різні шляхи для унеможливлення та зменшення браконьєрських вирубок. Хоча, на загал, доводиться констатувати: браконьєрство у лісі перестане існувати лише з покращенням рівня життя населення.
Наше підприємство у передноворічні дні буде здійснювати реалізацію ялинок для усіх бажаючих. Цей захід проводитиметься у визначених для цього пунктах. Зокрема, зелені лісові красуні реалізовуватимуть у Кам'янківському лісництві (у торговельному павільйоні «Лісовичок»), на окружній дорозі (навпроти пожежної частини). Будуть і місця продажу біля адмінбудівлі лісгоспу та безпосередньо у лісництвах. Пропонуватимуться реалізаторам й гуртові партії.
За більш детальною інформацією щодо придбання новорічного деревця або інших питань звертайтесь за телефоном 4-22-78.
До речі, і цього року працівники лісового господарства Шепетівщини зможуть повністю забезпечити новорічними ялинками школи, дитячі садочки, будинки культури, інші установи та організації міста і району. Для цього достатньо звернутися до лісгоспу або найближчого лісництва.
Тож від імені лісівників Шепетівщини вітаю усіх з наступаючим, 2018 роком! Нехай він принесе лише найкраще і в особистому, і у суспільному житті. Усього найкращого нам усім!

Поширити новину