< Попередня новина

Дані про заготівлю деревини стають доступними для суспільства.
16.12.2019 07:09 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Прес-служба Держлісагентства

Серед заходів, які впроваджує Держлісагентство на виконання завдань Президента та Уряду, – електронний реєстр дозвільних документів на заготівлю деревини та онлайн карта рубок («Ліс у смартфоні»), відкрито інформацію про деревину. Про це повідомив т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віталій Дудка під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Засідання відбулося на базі відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція», 13 грудня 2019 року.
«Наразі є два основоположних документи, які окреслюють перші напрями нашої роботи. По-перше, це Указ Президента України, яким, зокрема, передбачається створення системи контролю та відстежування обігу деревини на ринку. А також розробка нормативно-правових актів, необхідних для початку проведення національної інвентаризації лісових ресурсів України», - повідомив Віталій Дудка. 
Другим документом, за його словами, є затверджена Програма діяльності Уряду. Одна з цілей цієї Програми звучить як «Українці більш ефективно та ощадливо використовують природні ресурси». 
«Початок виконання цих першочергових завдань Президента та Уряду вже покладено. Нещодавно прийнято дві постанови Уряду, які врегульовують механізм проведення моніторингу внутрішнього споживання деревини і запроваджують обов’язковий електронний облік деревини для всіх лісокористувачів України, а також запускають пілотний проект електронних аукціонів продажу деревини  на «Prozorro.Продажі» з квітня 2020 року», - зазначив т.в.о. Голови Держлісагентства.
Окрім того, він окреслив основні риси лісового господарства, які відрізняють Україну від інших країн Європи.
«Екологічна цінність лісів і їх значення для економіки регіонів різна.  Лісистість варіюється від 3,7% в Запорізькій до 51,4% в Закарпатській областях.  Ліси зростають у трьох природних зонах (Полісся, Лісостеп, Степ), в Карпатах та гірських районах Криму, які мають різкі відмінності щодо лісорослинних умов. Лісове господарство є багатофункціональним. Ліс це не тільки деревина. Природоохоронна складова в наших лісах є визначальною – на сьогодні в половині українських лісів є суттєві природоохоронні обмеження, а відсоток заповідних лісів складає 16,8%. Окрім того, не потрібно забувати за соціальну складову – підприємства лісового господарства є основними роботодавцями та платниками податків в сільських територіях», - нагадав Віталій Дудка.
Також він звернув увагу на те, що на сьогодні Держлісагентство опікується лише 73% лісів, інші знаходяться у підпорядкуванні інших міністерств і відомств та місцевих органів влади (комунальні ліси). Така ситуація унеможливлює здійснення єдиної державної лісової політики.
Всі відкриті дані можна переглянути ТУТ.
Офіційний сайт: dklg.kmu.gov.ua
Сторінка в Facebook: www.facebook.com/forestUKR

Поширити новину