< Попередня новина

15 вересня – День працівника лісу/
12.09.2019 16:52 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини

З благодаті і величі лісів.
Лісові угіддя мовби омофором покривають Шепетівську землю, несучи благодать здоров’я та краси. Натхненні їх силою й подвижники лісової галузі, яка є одним з опорних чинників економіки нашого краю, здається, в цей непростий час творять чудеса. Рік у рік добиваючись вагомих виробничих результатів, колектив Державного підприємства «Шепетівське лісове господарство» успішно робить свою державницьку справу з творення , охорони й примноження його зелених багатств і є одним з найпотужніших підприємств області у своїй галузі. 
-  Під силу здолати виклики непростих лісівничих буднів, коли робота злагоджена, коли кожен фахівець професійно виконує свої обов’язки, коли є надійна підтримка в будь-яких ситуаціях, - зазначає директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк, підсумовуючи господарювання за минулий рік. -  Хочеться висловити щиросердечну вдячність колективу за стабільність у діяльності підрозділів та за взаєморозуміння. Адже із завданнями лісогосподарського виробництва, фінансового й соціального забезпечення він справився. 
– Колектив Шепетівського лісгоспу працював упродовж минулого року на повну силу та виходячи з реальних можливостей, – каже Володимир Михайлович. – Якщо говорити мовою цифр, то результати, на мою думку, і радують, і надихають на подальшу сумлінну роботу. Зокрема у поточному році на землях, наданих підприємству у постійне користування, створено 76,3 га лісових культур. Під природне поновлення залишено 86,4 га лісових культур сосни звичайної, вільхи чорної, берези повислої. Для забезпечення планової приживлюваності доповнено 57 га лісових культур попередніх років створення та проведено догляд на площі 516 га тощо.
Важливо, що заготовлено біля семи тонн лісового насіння цінних порід дерев, як от дуба звичайного, дуба червоного, ясена, горіха чорного, липи широколистої, модрини та інших для посіву лісових розсадників та на лісокультурних площах. Чимало посадкового матеріалу як насіння, так і сіянців реалізовано іншим лісогосподарським підприємствам області. Працівники лісгоспу витрачають чимало сил і коштів, щоб лісовідновлення було на високому рівні. Як результат - лісові культури і природне відновлення в Шепетівському лісгоспі фахівці галузі визнають одними з найкращих. Дані лісовпорядкування свідчать, що за останні роки значно збільшилася площа вкритих лісовою рослинністю земель головними лісоутворюючими породами.
Лісівниками здійснювались основні заходи щодо охорони лісів від самовільних рубок, лісових пожеж тощо. Загалом на ведення лісового господарства протягом шести місяців поточного року підприємством спрямовано 43,9 млн. грн. власних коштів.
Крім лісогосподарської діяльності з року в рік велика увага на підприємстві приділяється розвитку мисливського господарства. 
За словами Володимира Михайловича Сасюка, обсяг реалізованої продукції в діючих цінах (без ПДВ) на підприємстві цього року склав 58388,2 тис. грн. І в цьому воно орієнтується на внутрішній ринок.
Важлива й бюджетоутворююча роль підприємства. Так, лісгосп вніс платежів: до державного бюджету – 9,3  мільйона гривень, а до місцевого –  5,1 мільйона гривень, що, відповідно, на 111 та 118  відсотка більше, порівняно з торішніми показниками.
На високому рівні налагоджена співпраця зі шкільними лісництвами, які діють під егідою лісгоспу. Загалом у дванадцяти таких осередках юних лісівників свою любов до природи плекають 282 учні, у яких на підприємстві вбачають гідну зміну.
Підприємство лісівників може по праву гордитись чи не найвищим рівнем захисту своїх працівників. І вирішальним у тому чинником є єдність дій і взаєморозуміння адміністрації та профспілкової організації трудового колективу. 
-  Цього року було оздоровлено біля двох десятків працівників, а також 36 дітей у дитячих оздоровчих закладах. На що витрачено 141,2 тисячі гривень. Найбільш представницька група дітвори лісівників традиційно відпочивала в оздоровчому таборі «Нарцис» на Закарпатті. Завдяки конструктивній роботі профспілки і керівництва лісгоспу кожна людина, як кажуть, була почута. Зокрема зріс розмір та кількість виплат матеріальної допомоги працівникам, які потрапили в складні життєві обставини, – продовжує Володимир Михайлович. – У лісгоспі активно проводяться різноманітні масові заходи як з нагоди державних свят , так і з приводу вшанування кращих працівників, ветеранів праці, культурні дійства. Словом, колектив живе цікавим і змістовним життям.
У лісгоспі так уже повелось, що життя людей цінувалось понад усе. Тож велика увага приділяється охороні й умовам  праці. На підприємстві постійно працює медпункт, сауна, кімната здоров’я, тренажерний зал. Важливого значення надає профком та адміністрація розвитку фізичної культури і спорту.
Так, команди лісівників з волейболу та футболу є не лише постійними учасниками міських, районних, обласних та галузевих змагань, а й їх призерами. Діє лісовий футбольний стадіон, де міряються силами футбольні команди обласної другої ліги. Для підвищення професійної майстерності на підприємстві щорічно проходять змагання вальників лісу.
На підприємстві не стоять осторонь й загальнодержавних проблем. З початку війни на Сході країни шепетівські лісівники активно підтримують українських військових та допомагають їм, чим можуть, як і учасників бойових дій та їх сім’ї. А нещодавно як данина пам’яті героям, які захищали Україну від посягань ворога, у лісових угіддях постали два пам’ятні знаки.
До речі, в їх облаштуванні разом з лісівниками взяли активну участь й учасники бойових дій на Сході та громадськість міста.
  Формування позитивного іміджу державного лісогосподарського підприємства, успішна робота в умовах реформування  та утримання лісів у належному стані задля  подальшого утвердження ефективності та важливості лісової галузі, як однієї  з пріоритетних  для подальшої розбудови і зміцнення держави, – такі орієнтири колективу шепетівських лісівників у повсякденних клопотах. 
-  Ліс – величезне, ще не до кінця нами оцінене, багатство, дане Богом, а тому наш відповідальний людський обов’язок – берегти його як Господнє творіння для суспільного блага, для прийдешніх поколінь, -  наголошує директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Михайлович Сасюк. -  Лише спільна турбота , відповідальна праця, спільне бажання, направлені на збереження і примноження шепетівських лісів, дадуть результати в майбутньому.
Тож напередодні свята хочеться побажати здоров’я, щоб в сім'ях, та в Україні взагалі, були мир й злагода. Щоб ми жили в Господній опіці, всі мали роботу і, відповідно, достойну зарплату за неї. Щоб, нарешті, наша держава вирвалася із затяжної економічної кризи, і якщо не приєдналася, то бодай наблизилася в розвитку до провідних європейських держав. Віримо у краще майбутнє і робімо все для того, щоб воно прийшло якомога скоріше. Зі святом Вас, шановні колеги-лісівники, ветерани галузі та всі, хто має причетність до лісу.
В.Нитка
 
На знімках: директор ДП «Шепетівський лісгосп» В.М.Сасюк;
лісничий Климентовицького лісництва Д.М.Басовський;
столяр О.П.Дячук;
водій лісовозного автомобіля  В.Й.Духневич;
бригада лісокультурниць (зліва направо) Т.А.Скрипнюк, С.А.Мороз, Л.В.Аврамчук, Н.А.Нестерук із лісничим Кам’янківського лісництва Ю.В.Мартинюком,
ветеран лісового господарства Г.М.Маліновська.

Поширити новину