< Попередня новина

Проведення заходів з регулювання чисельності червоної лисиці.
3.12.2019 15:20 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Шепетівське райуправління Головного управління Держпродспоживслужби в Хм. обл.

27 листопада 2019 року відбулося чергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській районній державній адміністрації  з порядком денним: Про заходи з регулювання чисельності червоної лисиці на території Шепетівського району.
Складною залишається епізоотична ситуація щодо сказу тварин в області та районі. 
Так в 2019 році в районі реєструвалось 2 неблагополучні пункти по сказу, це такі як с, с. Хутір, с. Білокриниччя. Порівнюючи з минулим 2018 роком ситуація знаходиться на одному рівні. На сьогоднішній день маємо один неблагополучний пункт по сказу тварин. 
На протязі року вакциновано проти сказу собак - 5604 гол., котів - 4202 гол. обр., інші тварини – 407 гол. Проведено вимушеної дезінфекції 172 м2. Під ветеринарним наглядом перебувало всього 55 тварин в т.ч. собак - 45 гол., котів - 9,, щур домашній-1 гол, які нанесли покуси людям. 
Проводилась роз’яснювальна робота серед населення про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ним. Так надруковано 4 статті в засобах масової інформації, проведено 7586 бесід. 
На протязі 2019 року на виконання рішень ДНПК Шепетівською організацією мисливців та рибалок та ДП «Шепетівський лісгосп» проведено відстріл 179 голів  в т.ч. здичавілих собак – 88 гол., лисів 91 голів.
На виконання організаційних заходів з ефективності проведення компанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території Шепетівського району для проведення відстрілу та відбору матеріалу створені робочі групи до складу якої входять мисливці та спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.
Через місяць після вакцинації 11 листопада 2019 року розпочато відстріл червоної лисиці на території мисливських угідь, лісових масивів за участі користувачів мисливських угідь (ДП «Шепетівський лісгосп», Шепетівська районна організація УТМР) та спеціалістів державної ветеринарної служби району. Станом на 01.12.2019 року проведено відстріл 24 голови червоної лисиці. Відібрано головний мозок, нижні щелепи та зразки крові у відстріляних лисиць..
Матеріал для дослідження до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби 
Враховуючи вище згадане та прогноз щодо епізоотичної та епідемічної      ситуації в районі щодо сказу тварин та з метою комплексного здійснення та посилення заходів боротьби і профілактики сказу серед тварин, запобігання захворювання на сказ людей надзвичайна протиепізоотична комісія при Шепетівській районній адміністрації  ВИРІШИЛА:
1.Здійснити заходи по регулюванню чисельності червоної лисиці. Активізувати    відстріл лисиць, з метою доведення щільності її популяції в межах 0,5 – 1 гол. на 1000 га угідь, незалежно від термінів полювання.
2.При виявленні захворювання на сказ серед диких тварин, незалежно від строків               полювання вживати заходи щодо зниження чисельності хижих та шкідливих тварин.
3.Не допускати до полювання не вакцинованих проти сказу мисливських собак.
4.Активізувати проведення контролю якості пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, продовжити проведення відстрілу лисиць із розрахунку 4 лисиці на 100 кв. км вакцинованої території на рік. За участю спеціалістів ветеринарної медицини. З кожною відстріленою твариною поводитись як умовно здоровою з дотриманням заходів з профілактики даного захворювання.
5.Організувати належний відбір патологічного матеріалу (нижні щелепи та     зразки крові, тощо) для дослідження.
6.Матеріал для дослідження направляти до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для формування партії ї подальшим направленням в ДНДІЛДВСЕ для дослідження. У випадку підтвердження сказу тварин виконувати вимоги «Інструкції про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 19.01.1994 року № 2.
7.Провести аналіз та забезпечити 100% охоплення щепленнями всіх собак та котів проти сказу, а в разі випасання сільськогосподарських тварин біля лісових масивів та урочищ – все сприятливе поголів’я.
8.Забезпечити відповідне реагування та аналіз всіх випадків покусів людей тваринами, у разі нанесення покусів не вакцинованими домашніми тваринами, встановлювати причини чому тварина не була вакцинована та застосовувати заходи адміністративного впливу до власників тварин, або до відповідальних за щеплення проти сказу згідно із ст. 37 Закону України  «Про ветеринарну медицину».Проводити заходи з благоустрою населених пунктів та ліквідації стихійних сміттєзвалищ та інших місць харчування безпритульних тварин, посилити контроль за утилізацією відходів, що створюються в процесі життєдіяльності людини.
9.Забезпечити 100% охоплення щепленнями всіх собак та котів проти сказу, а в разі потреби провести допрививку молодняку.
10.Посилити контроль за організацією та виконанням заходів з профілактики та боротьби зі сказом тварин.
11.Активізувати широку роз’яснювальну роботу серед населення з використанням всіх можливостей засобів масової інформації та мережі «Інтернет» про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ним. Постійно проводити зустрічі з колективами та населенням активізувати розповсюдження листівок, плакатів з питань сказу.

Поширити новину