< Попередня новина

ЛІС - ЦЕ НАШ ДІМ!!!
6.07.2020 15:26 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба підприємства

Без перебільшення, Шепетівщина зустрічає усіх, хто мандрує нашим краєм, обіймами своїх лісів. Їхній зелений храм так і манить до себе, а особливо у літню спекотну пору, до якої додалися карантинні «рамки» й залишили «за бортом» життя будь-які надії на курортні тури. Й ліс мовби хоче додати наснаги своїми цілющими силами природи у ці непрості часи.
Тож подорожній мимоволі зверне у мальовничий куточок, затишний прихисток від надокучливої буденності — придорожню зону відпочинку. І правильно зробить, стверд-жують шепетівські лісівники. Адже настала пора погожих днів. А значить — пожежонебезпечних, яка несе особливу загрозу лісу.
Відтак, аби мінімізувати її, а водночас зробити перебування відвідувачів зелених угідь більш цивілізованим, щоб воно залишило від спілкування з природою тільки гарні враження, лісівники й створили рекреаційні зони відпочинку. Вони розташовані практично в усіх лісництвах, які прилягають до міста, й трас, що ведуть до нього.
— Сьогодні лісівники роблять усе можливе для того, щоб населення могло комфортно відпочити на природі, отримати задоволення від спілкування з нею, подихати цілющих лісовим повітрям, набратися сил. Повірте, це зараз, у зв’язку з карантинним дискомфортом, стає дуже актуальним. І тут, як кажуть, ліс залишається тим другом, який допомагає у біді.
Звісно, ми створюємо зони відпочинку, аби уберегти ліс від людської легковажності, недисциплінованості. Щоб люди не розпалювали багаття будь-де й не смітили. Адже ліс – це, як відомо, наш дім. І до нього треба ставитися дбайливо, з повагою й шаною як до храму, — говорить директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк.
На переконання Володимира Михайловича, подібну практику наближення культурного спілкування людини з природою у зонах відпочинку потрібно розвивати якнайширше. Та й Європа давно йде таким шляхом, приваблюючи відпочивальників у місця з комфортними умовами.
Тож виникає питання: «Для чого вирушати вглиб лісу, де розкладати багаття заборонено, мати важку розмову з лісовою охороною (яка, зауважимо, завжди на бойовому чергуванні), якщо створено усі зручності для дозвілля на лоні природи, у найбільш підходящих для того місцях?».
Та й вибір вражає. Лише в угіддях Романівського лісництва розміщено близько пів сотні так званих малих архітектурних форм — столиків, лавочок для гостей лісу. А є ще різні бесідки, «грибочки».
А усіх лісництв загалом одинадцять. У середньому на сто гектарів лісових угідь припадає щонайменше одна бесідка. Це — не рахуючи зон відпочинку, які набувають дедалі більшої популярності серед наших краян та мандрівників.
Вони, до речі, розташовані так, що їх легко розшукати, у них передбачені всі зручності – з альтанками, розрахованими на малі та великі компанії, мангалами або спеціально обладнаними місцями для багаття, дитячими майданчиками, гойдалками, туалетами, стоянками, сміттєвими баками тощо.
Звісно ж, і ми не оминули нагоди побувати у відомому оазисі дозвілля на лоні природи – зоні відпочинку «Дубки», що у Кам’янківському лісництві. Тут нас радо зустрів господар цього рекреаційного комплексу лісничий Юрій Мартинюк.
 «Дубки» — дуже популярне місце на трасі, що веде із Шепетівки до Славути. І його історія уже досить поважна. Юрій Володимирович, якого по праву можна вважати піонером створення зон відпочинку у лісових угіддях, розповів про те, як усе починалося.
Спершу було нелегко доглядати за місцем відпочинку, яке спочатку облаштували за трасою, бо відвідувачі залишали після себе багато сміття, розпалювали у не відведених місцях багаття тощо. Та лісівники не опустили руки і продовжили удосконалювати місце відпочинку, яке розташували ближче до адмінприміщення лісництва.
Згодом тут побудували нові альтанки, де поставили столи й лавки, біля кожної є мангал. Відвели місця для діток, там є пісочниці, гойдалки, чудернацькі грибочки. Встановили й сміттєві баки. Нині у «Дубках» створено всі умови, аби на лоні природи комфортно могли відпочити до десятка чималих компаній наших краян.
Загалом у зоні відпочинку є кілька будинків закритого типу і вісім – відкритого. Усі вони, так би мовити, «самостійні» для компаній відпочивальників. А потенціал «Дубків» такий, що тут одночасно можуть проводити своє дозвілля понад сто любителів відпочинку на природі.
Тож багато хто користується нагодою і замовляє собі місце для проведення якихось сімейних урочистостей, корпоративів, навіть весілля грають. Часто дні розписані наперед, а «піковими» є п’ятниця та субота.
Звісно, прокат місця платний, ціна коливається залежно від комфорту. Так, доба відпочинку у колибі обійдеться у 420 гривень. Однак, якщо врахувати, що будиночок вміщає три десятки гостей, облаштований внутрішнім мангалом (а є ще один — у дворі, поруч з колибою), електрифікований та по-домашньому затишний, то, погодьтеся, ваш вибір буде доволі бюджетним.
Дозвілля, проведене протягом доби у будиночках закритого типу, які теж облаштовані мангалами, обійдеться у 300 гривень, а добове перебування із зручностями на «відкритому повітрі» — 90 гривень. А головне — всюди чистота, і все це під дбайливим наглядом лісівників.
Як розповів Юрій Володимирович, зона відпочинку постійно розвивається, лісівники йдуть назустріч потребам відпочивальників. От і майданчики для гри у футбол з’явились, бо лісівники помітили, як любителі цієї гри використовують для своїх «турнірів» не підходяще місце.
Поділився лісничий і «секретом» — у планах облаштувати у зоні відпочинку «криївку», яка стане її новою родзинкою і, як сподівається, «хітом» серед відпочивальників.
А ще відвідувачі можуть скористатися послугами спеціалізованого магазину «Лісовичок». Тут є вироби, виготовлені підприємствами лісогосподарської галузі, саджанці декоративних дерев. Тут можна купити й продукти харчування, а особливо ті, що підходять до «шашличного» сезону, напої, дрова тощо.
А зона відпочинку з промовистою назвою «Лісовий кордон» розташована на трасі, що веде до Новоград-Волинського, між райцентром і с. Климентовичами. Варто лише зупинитись та зробити кілька кроків у її бік, як одразу ж потрапляєш під крони вікових дубів й цілого комплексу малих архітектурних форм. Тут добре продумана й санітарна зона. Вражає розмаїття цікавого декору та цілий комплекс для розваг дітей із гойдалками, пісочницями, майданчиками для ігор. Словом, тут створені усі зручності для відпочинку — як індивідуального, так і у колі сім’ї та з великою компанією. А інформаційні стенди на природоохоронну тематику ненав’язливо розповідають про правила поведінки у лісі та багате розмаїття природи нашого краю.
До слова, це місце завжди користується популярністю. Бувають дні, особливо у вихідні, від самого ранку місця уже зайняті, димлять мангали й гомонять відвідувачі. Не оминають подорожні та відвідувачі лісу й альтанок, що облаштовані при в’їздах до найбільш людних ділянок угідь. Адже після довгого шляху відпочити у гарно облаштованому місці під тінистими кронами дерев — велике задоволення. Тут є всі умови, щоб і підкріпитись, і перевести подих після лісових мандрів за дарами природи.
Гордістю наших лісівників є й зона відпочинку «Партизан» у Романівському лісництві. Тут вони, до речі, доглядають за пам’ятним місцем, пов’язаним з подіями Великої Вітчизняної війни. Таким чином відвідувачі можуть поєднувати відпочинок на природі з екскурсом в історичне минуле краю.
А зона відпочинку «Околиця», що у Полонському лісництві, залюбки прийме і учасників урочистої події. Тут доволі й природної краси та облаштованих місць, щоб найкраще зіграти навіть чимале весілля.
Також на теренах угідь лісгоспу є зони відпочинку у Мальованському та Понінківському лісництвах. До речі, зони відпочинку лісгосп облаштовує винятково за власні кошти. І хоча це дороге задоволення, але про комфортний відпочинок громадян шепетівські лісівники дбатимуть й надалі. Адже наш край багатий на прекрасні, мальовничі лісові краєвиди та місцини, які потрібно облаштувати усім необхідним для відпочинку місцевого населення, подорожуючих гостей краю. Такі заходи, у свою чергу, сприяють захисту лісу від можливих пожеж та від забруднення побутовими відходами, контролюванню та регулюванню масового перебування населення в лісі.
Тому лісівники закликають усіх, хто гостює у лісі, не залишати там сміття, а ще — з повагою ставитися до праці інших і не руйнувати архітектурні форми в облаштованих місцях для відпочинку. Адже на їхнє будівництво, постійну підтримку чистоти й порядку йдуть чималі кошти та праця людей. Потрібно пам’ятати, що кожен з нас йде до лісу не в останній раз, тож варто поводитися так, аби наступне відвідування було приємним і затишним. Шанобливе ставлення до природи воздасться сторицею.
Володимир НИТКА.
На знімках: директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк; лісничий Кам’янківського лісництва Юрій Мартинюк біля колиби; вабить око «Лісовий кордон»; зона відпочинку у Мальованському лісництві.

Поширити новину