< Попередня новина

Аби в ліс не прийшла біда.
18.06.2019 16:27 - давність новини: 5 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  М.Маєвський, провідний інженер охорони та захисту лісу ДП "Шепетівськи лісгосп"

Аби в ліс не прийшла біда
Недотримання правил пожежної безпеки у лісі може призвести до трагічних наслідків і карається штрафом до 8 500 грн, а в особливих випадках – обмеженням волі на термін до 10 років.
Загальновідомо, що пожежонебезпечний період сягає свого піку у літній сезон. Й саме на нього припадає зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні. Та й у пору масового дозрівання чорниць у лісі перебуває велика кількість людей. Й цей фактор особливо зумовлює значне збільшення кількості пожеж.
Адже, на жаль, далеко не всі громадяни вважають за необхідне дотримуватися правил поведінки й нерідко забувають, що спекотної пори навіть необережно викинутий сірник може стати причиною великої пожежі.
Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі деревину. У результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні й інші корисні властивості лісу, знищується флора і фауна, в результаті чого державі наносяться великі матеріальні збитки. 
Крім того, лісові пожежі нерідко наближаються до сільськогосподарських угідь і тоді стають загрозою не лише житловим будинкам, а й несуть серйозну небезпеку для життя та здоров’я людини. Причому приборкати такі пожежі – дуже складно.
Відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в лісах України, які є обов’язковими для виконання всіма підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) і громадянами, що з будь-яких причин перебувають у лісі, протягом пожежонебезпечного періоду забороняється: 
- розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);
- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
- відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети;
- викидати у лісі обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;
- заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
- експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;
- палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо);
- використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.
На території лісового фонду багаття розкладати дозволяється лише на спеціально обладнаних ділянках зон і місць відпочинку. Перш ніж розкласти вогонь на галявині, в визначеному для цього місці знімають дернину і відносять її вбік. На галявині виривають суху траву. Коли потреба у вогні зникає, його гасять, заливаючи водою або закидаючи землею, а дернину кладуть на місце.
Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин. Статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5 100 грн до 8 500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
Варто пам’ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе за собою також адміністративну відповідальність. Так, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладання штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, карається накладенням штрафу на громадян у розмірі від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 595 грн до 1 020 грн.
Самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від 170 грн до 340 грн, на посадових осіб – від 850 грн до 1 190 грн. Такі самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 340 грн до 680 грн, на посадових осіб – від 1 190 грн до 1 700 грн.
Тож збираючи у лісі ягоди чи перебуваючи на відпочинку, за жодних обставин цієї пори не розкладайте в лісі багаття!
Будьте пильними! Неухильно дотримуючись правил пожежної безпеки в лісі, Ви збережете сотні гектарів лісової краси та домівки багатьох її мешканців. Пам’ятайте: джерелом загоряння в лісі є необережно кинутий сірник або недопалок. Небезпечними також можуть бути просякнуті мастилом, бензином, гасом чи іншою пально-мастильною речовиною ганчірки. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це досить часто призводить до само загоряння лісових масивів.
Якщо ж побачите, що горить ліс, не панікуйте! Спробуйте самостійно збити полум’я гіллям кущів або засипати вогонь землею. Про лісову пожежу негайно повідомте державну лісову охорону – цілодобова гаряча лінія (097)7260477 Або зателефонуйте в сільську раду, відділення поліції чи пожежну службу.
Пам’ятайте: пожежа в лісі – страшна біда! Адже за лічені години може згоріти все, що вирощувалося десятки років. Будьте обачними і відповідальними! Бережіть багатство, яке дарує нам природа.

Поширити новину