< Попередня новина

НА ПОКЛИК МИСЛИВСЬКОЇ «ЗОРІ»
31.07.2020 15:26 - давність новини: 4 р.
Категорія: Загальні новини
Автор:  Пресслужба підприємства

З 8 серпня на Шепетівщині відкривається сезон полювання на пернату дичину.
Немає сумнівів, що окремі мисливці в очікуванні відкриття сезону полювання «на перо» уже починають хвилюватися. Адже неможливо забути захоплюючі моменти від ранкової чи вечірньої зорі під час полювання на водоплавних чи інших видів птахів. А краса пташиного польоту, тиха магія поля чи водного плеса, запах сіножатей, захід Сонця чи ранкові серпанки закарбовуються у пам’яті назавжди. Ці принади щороку полонять не лише сотні мисливців нашого краю, а й чимало любителів полювання «на перо», заїжджих з обласного центру, а то й із столиці. Однак на сторожі мисливської удачі й приємного відпочинку під час спілкування з природою, як мовиться, стоять прописні істини. Тож про правила і норми поведінки під час цього мисливського сезону наша розмова з мисливствознавцем ДП «Шепетівський лісгосп» Вадимом СИТАРУКОМ.
— Вадиме Івановичу, традиційно мисливський сезон розпочинається із полювання на пернату дичину. Які його терміни?
 — Згідно з наказом директора ДП «Шепетівський лісгосп» В.М.Сасюка (№ 117 від 3 червня 2020 р.) «Про проведення полювання в мисливських угіддях ДП «Шепетівське лісове господарство» у мисливський сезон 2020–2021 років, відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання», установлено наступні терміни полювання на пернатих.
На качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої) лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвостів, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків – морського, малого великодзьобого, галстуньчика, пісочників, плавунців, баранця великого), голубів (крім голуба-синяка) полювати можна буде з 16-ї години 8 серпня по 27 грудня 2020 року включно. Днями полювання на пернатих є субота, неділя, а також середа — по 1 листопада 2020 року.
Норма ж добування пернатої дичини одним мисливцем за день полювання не повинна перевищувати трьох гусей, п’яти качок, десяти куликів, десяти голубів та шести лисок.
— Відомо, що Шепетівщина багата мисливськими угіддями. Проте який стан з пернатою дичиною зараз, у пору мінливого клімату?
— Дійсно, маємо чималу площу закріплених мисливських угідь, вона становить 26532 га. Переважно це ліси. Водно-болотних угідь лише 1212,8 га, а польових — 459,2 га. В угіддях підприємства водяться багато пернатих — рябчики, голуби, курочки, лисухи, різні види качок і куликів та інших мисливських птахів.
ДП «Шепетівський лісгосп» веде мисливське господарство за власні ресурси. А оскільки надходження коштів від ведення мисливського господарства становить лише половину від затрат, то ми дуже зацікавлені у збільшенні чисельності дичини в угіддях лісгоспу. На жаль, і птахи не захищені ні від змін клімату, ні від примх погоди. Так, у посушливі сезони, коли пересихають болота і малі річки, звужується ареал гніздування водно-болотних птахів. А торік, наприклад, через затяжні травневі дощі загинуло багато пташиних кладок. У цьому році ситуація з цим краща, маємо сприятливі умови для росту чисельності птахів, тож й буде що вполювати.
Зрозуміло, що перед сезоном полювання був період напруженої роботи — ми провели облік водоплавних, коловодних та інших видів мисливських птахів. Адже для того щоб полювати, потрібно знати чисельність місцевих птахів, чи не загинули їхні виводки, який приплід приніс цей сезон.
Після обліку ми розраховуємо пропускну спроможність мисливських угідь господарства при полюванні на місцеві види, щоб знати, скільки днів та мисливців зможуть полювати в угіддях господарства без заподіяння шкоди для наступного нормального відтворення популяції того чи іншого виду. Й основою для розрахунку пропускної спроможності господарства є результати обліку чисельності птахів та затверджені на сезон полювання їхні норми добування — тобто скільки одному мисливцеві дозволено вполювати птахів того чи іншого виду за один світловий день полювання.
— Про що, насамперед, потрібно пам’ятати мисливцю?
 — Напередодні відкриття сезону полювання хочеться нагадати, що для проведення полювання необхідно мати наступні документи: посвідчення мисливця; контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання на сезон 2020–2021 років з відміткою про сплату державного мита; дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка); відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю; паспорт на собак мисливських порід, ловчих звірів і птахів у разі їхнього використання під час полювання.
Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.
— Які заборони існують під час полювання?
— Заборонено полювання на всіх територіях природно-заповідного фонду, відтворюючих ділянках, усіх інших заборонених територіях, у 200-метровій зоні навколо них. А також будь-яку стрільбу в темний період доби (пізніше години після заходу Сонця та раніше години до його сходу), полювання з використанням не мисливської (в тому числі військової) вогнепальної, пневматичної та іншої стрілецької зброї, напівавтоматичної зброї з магазинами більш як на два патрони.
Заборонено полювання мисливською зброєю, яка належить іншій особі без її присутності, або за наявності у мисливця та власника зброї відповідних дозволів, виданих органами внутрішніх справ; полювання з вогнепальною мисливською зброєю на відстані 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де може перебувати людина. Як і проведення полювання на пернату дичину із застосуванням нарізної зброї та нарізних вкладишів, проведення полювання з собаками без паспорта.
Заборонено й видачу ліцензій, відстрільних карток мисливцям, які не мають посвідчень мисливця, або не отримали контрольні картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання на 2020 рік з відміткою про сплату державного мита. Аби цього не сталося, стежать працівники єгерської служби і лісової охорони лісгоспу, які згідно зі своїми посадовими обов’язками ведуть постійний контроль за ходом полювання. До речі, торік було складено 30 протоколів щодо порушень правил полювання. На жаль, і цього року їх уже складено три.
Тож хочу нагадати, що, згідно із частиною 1 статті 85 Кримінального кодексу України, порушення правил полювання карається штрафом у розмірі від 102 до 1020 гривень. А також, користуючись нагодою, хочу привітати всіх мисливців із довгожданим святом – відкриттям сезону полювання на пернатих і побажати, аби минуло воно без правових «осічок». А ще бажаю усім приємного спілкування з природою.
Як бачимо, традиційне побажання «Ні пуху, ні пера!» ніколи не втратить своєї актуальності. Суть його залишається незмінною – не наробити підранків, уникнути нещасних випадків і отримати задоволення від полювання.
— Дякую Вам за коментар.
Спілкувався Володимир НИТКА.


Поширити новину